Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția UDMR la proiectul de lege privind utilizarea exclusivă a limbii române

Kelemen Hunor

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat  ca legea privind utilizarea limbii române ca limba oficiala a statului, adoptata tacit de Camera Deputatilor, este neconstitutionala si nu va fi niciodata aprobata prin vot, afirmând ca legea a strârnit revolta maghiarilor.

"Sunt sigur ca aceasta lege nu va trece niciodata (prin votul Parlamentului-n.r.). Nu este constitutionala. Constitutia prevede drepturi ale minoritatilor nationale pe care aceasta lege le încalca. O vom respinge în Senat, unde nu va mai putea fi adoptata tacita. Noi am urmarit aceasta lege si în Camera Deputatilor, am reusit un raport negativ în Comisia Juridica, însa au fost si alte comisii în care legea trebuia discutata si care nu si-au facut treaba", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, pentru Mediafax.

Kelemen Hunor a afirmat ca adoptarea tacita a propunerii legislative pentru respectarea utilizarii limbii române ca limba oficiala a statului român a stârnit îngrijorare si revolta în rândul comunitatilor maghiare.

"Exista o îngrijorare si o revolta în comunitatea maghiara cu privire la aceasta lege, mai ales pentru ca oamenii nu înteleg ca legea nu a fost adoptata printr-un vot al Parlamentului, ci prin aprobarea tacita", a spus liderul UDMR

Camera Deputatilor a adoptat tacit, în sedinta de miercuri, o propunere legislativa care prevede interzicerea utilizarii limbii materne a minoritatilor nationale în raporturile cu autoritatile administratiei publice locale, precum si cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticata în plen de reprezentantii minoritatilor nationale.

"Este interzisa folosirea sub orice forma în cadrul oficial a altor limbi decât limba româna, limba oficiala a statului român conform Constitutiei, în institutiile publice de orice fel, de catre autoritatile centrale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate în subordinea acestora, precum si de catre serviciile publice deconcentrate si de catre angajatii de orice fel a statului român", potrivit initiativei legislative adoptata tacit, al carei initiator este deputatul Bogdan Diaconu.

Actul normativ adoptat tacit prevede ca sedintele Consiliilor Locale, Judetene si orice fel de întâlniri oficiale ale angajatilor, functionarilor si demnitarilor statului român se desfasoara obligatoriu numai în limba româna, iar pentru invitatii straini sau participantii care nu au cetatenia româna se asigura traducere oficiala.

De asmenea, se interzice afisarea anunturilor de interes public, a comunicarilor oficiale, a site-urile institutiilor publice de orice, în alta limba decât cea oficiala a statului român-limba româna.

"Este interzisa conditionarea angajarii pe orice pozitie a unui functionar platit de la buget de catre statul român în functie de cunoasterea unei limbi a minoritatilor", potrivit actului normativ.

Angajatii, alesii, demnitarii sau functionarii statului român care încalca aceste prevederi îsi vor pierde mandatul, functia sau locul de munca în cadrul institutiilor statului român si nu vor avea posibilitatea de reangajare sau realegere într-o alta institutie a statului român, potrivit sursei citate.

Eliberarea din functie a persoanelor care încalca prevederile legii se face în termen de 48 de ore de la constatare, mai arata initiativa legislativa.

Ca urmare a adoptarii tacite a acestui proiect de lege si a nemultumirii generate în rândul reprezentantilor minoritatilor nationale în Parlamentul României, Biroul Permanent al Camerei Deputa?ilor a decis, miercuri, ca niciun proiect de lege sa nu mai fie adoptat tacit, urmând ca initiativele legislative pentru care comisiile de specialitate nu au formulat un raport sa poata fi discutate în plen, a declarat, miercuri, secretarul Niculae Mircovici.

Termenul constitutional pentru dezbatere si vot final al proiectului de lege a fost 8 februarie 2016. Camera Deputatilor este prima camera sesizata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.