Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție DURĂ a Poloniei după măsurile luate de Comisia Europeană

EUCham
polonia, EU

Comisia Europeană nu are "competenţele" necesare pentru a lansa procedura de infringement împotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din această ţară, a estimat preşedinţia de la Varşovia sâmbătă seara, potrivit France Presse.

"Comisia încearcă să găsească pretexte pentru a dovedi că este competentă în chestiuni în care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, şeful Cancelariei preşedintelui preşedintelui Andrzej Duda, citat de agenţia de presă PAP.

Citește și: ALERTĂ Comisia Europeană ia măsuri împotriva Poloniei din cauza reformei judiciare

"Fiecare pas care urmează arată: costurile pentru a reveni vor fi din ce în ce mai ridicate pentru Comisie şi într-un anumit moment va fi indispensabil să facă un pas înapoi", a adăugat el.

Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei după publicarea în Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instanţelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o lună termen Poloniei pentru a răspunde la scrisoarea sa de notificare.

"Organizarea tribunalelor relevă competenţe ale statelor membre" şi, ca atare, lansarea de către Comisie a procedurii este "nefondată", a estimat la rândul său ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "În noua lege privind instanţele comune, toate garanţiile procedurale şi mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el, potrivit Agerpres.

Luni, preşedintele Andrzej Duda, provenit din cadrul partidului de guvernământ, s-a opus prin veto la două legi acuzate că ameninţă independenţa justiţiei, dar veto-ul său nu a vizat noua Lege privind organizarea jurisdicţiilor de drept comun, care a intrat în vigoare vineri.

Citește și: Rogozin anunță MAREA RĂZBUNARE: Ce sancțiuni va primi România după scandalul monstru de ieri

Potrivit Bruxellesului, această reformă a tribunalelor de drept comun conţine măsuri discriminatorii, cu vârste diferite de pensionare pentru bărbaţi şi femei cu funcţii de judecător. Comisia îşi exprimă regretul, de asemenea, faţă de o măsură care acordă ministrului justiţiei puterea de a prelungi mandatul judecătorilor ajunşi la vârsta pensionării.

"Noua lege cu privire la instanţele de drept comun nu face decât să adapteze vârsta de pensionare a magistraţilor la legea pensionărilor, aflată în vigoare", susţine Konrad Szymanski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.