Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție FERMĂ a MAE cu privire la transferul de arme din Turcia în România

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Ministerul Afacerilor Externe a respins joi informaţiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar fi început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România. 

"Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informaţii", a precizat MAE, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES

EurActiv.com a scris joi, citând două surse independente, că SUA au început transferul de arme nucleare staţionate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Ankara

Potrivit uneia din surse, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic şi politic. 'Nu este simplu să muţi 20 de focoase', a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.

Turcia, ZGUDUITĂ de atentate cu BOMBĂ: Peste 100 de VICTIME / FOTO


O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat în aşa măsură în urma tentativei de puci din luna iulie încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România, a afirmat sursa.

Vladimir Tismăneanu, atac DEVASTATOR la Tăriceanu și Ponta


Potrivit unei relatări recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost staţionate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de graniţa cu Siria. 

În timpul puciului eşuat, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau să aterizeze. 

În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat şi acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menţine controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns, mai scrie Simson Center. 

La baza de la Deveselu, situată în apropiere de Caracal, a fost amplasat un scut antirachetă american, ceea ce a înfuriat Rusia, scrie portalul EurActiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.