Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție FULGER a Rusiei după ce parlamentul din Muntenegru a votat aderarea la NATO

EurActiv
NATO muntenegru

Rusia a protestat vineri după votul dat de parlamentul din Muntenegru pentru aderarea acestei ţări la NATO, autorităţile de la Moscova criticând mai ales faptul că decizia privind această aderare a fost luată fără un referendum şi avertizează că Rusia îşi rezervă dreptul să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea naţională, relatează agenţia EFE.

'Trebuie să constatăm cu mare regret că actualele autorităţi' din Muntenegru 'şi sponsorii lor occidentali nu au ascultat vocea raţiunii şi a conştiinţei', se menţionează într-un comunicat emis de MAE rus şi citat de agenţia spaniolă de presă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

Conform acestui text, Moscova consideră că adoptarea unei decizii atât de importante pentru securitatea Muntenegrului fără să se ţină cont de opinia publică reprezintă o 'desconsiderare' a principiilor democratice.

În plus, MAE rus apreciază că acei parlamentari muntenegreni care au votat pentru intrarea ţării lor în NATO invocând 'ameninţarea rusă' sunt responsabili pentru consecinţele realizării planurilor 'forţelor externe' în regiunea Balcanilor.

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

În notă se susţine că respectivele forţe doresc să amplifice 'liniile de diviziune' existente în Europa şi Balcani şi să creeze animozităţi în 'relaţiile tradiţionale prieteneşti' dintre ruşi, sârbi şi muntenegreni.

MAE rus face de asemenea referire la 'episoade ruşinoase', dând exemplul bombardamentelor NATO împotriva fostei Iugoslavii, care au provocat victime în rândul civililor inclusiv în Muntenegru, şi estimează că 'având în vedere potenţialul Muntenegrului, NATO cu greu va obţine o valoare adăugată importantă' pe plan militar.

Citește și: STUDIU S-a aflat câte zeci de mii specii diferite de arbori există în lume: Continentele în care nu e nici măcar unul

În concluzia comunicatului se arată că Rusia 'îşi rezervă dreptul de a lua decizii pentru a-şi apăra interesele şi securitatea naţională'.

Rusia are numeroase interese în Muntenegru, cum ar fi cele legate de activitatea companiilor energetice, iar turiştii ruşi reprezintă o cincime din totalul turiştilor străini care vizitează această ţară.

Citește și: Cum arată banii furați din Moldova: Expoziția unui artist cu 10 baloți de bani / VIDEO

Anul trecut în luna noiembrie Kremlinul a negat orice implicare a Moscovei în complotul care ar fi vizat asasinarea fostului premier muntenegrean, Milo Djukanovic, după ce justiţia de la Podgoriţa a anunţat că un grup de 'naţionalişti ruşi' a condus o asemenea operaţiune în ziua alegerilor legislative, desfăşurate pe 16 octombrie.

Pe tot parcursul campaniei electorale premergătoare acelor alegeri, Djukanovic acuzase alianţa partidelor de opoziţie Frontul Democratic (DF), care a ieşit pe locul doi în alegeri (pe primul loc, dar fără majoritate, fiind formaţiunea sa, Partidul Democrat al Socialiştilor - PDS), că primeşte finanţare şi instrucţiuni de la Moscova.

Citește și: Pamela Anderson: SUA, Franta si Anglia sa faca sex in grup

Parlamentul de la Podgoriţa a votat vineri aderarea Muntenegrului la NATO într-o sesiune boicotată de cea mai mare parte a opoziţiei şi care s-a desfăşurat în timp ce în faţa sediului legislativului avea loc o demonstraţie împotriva NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.