Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție VIRULENTĂ după decizia lui Donald Trump: Afganistanul va deveni un 'nou cimitir' pentru SUA

US Army Afganistan

Afganistanul va deveni un 'nou cimitir' pentru SUA dacă acestea nu-şi vor retrage cât de curând trupele, au atenţionat marţi talibanii, ca reacţie la discursul preşedintelui american Donald Trump, discurs ce deschide calea pentru trimiterea de soldaţi suplimentari în această ţară, informează AFP, conform agerpres.ro

'Dacă SUA nu îşi retrag trupele din Afganistan, (ţara) va deveni în curând un nou cimitir pentru această superputere a secolului al XXI-lea. Liderii americani trebuie să ştie acest lucru', se spune într-un comunicat al talibanilor. 

Ei adaugă că SUA ar trebui să se gândească 'mai degrabă la o strategie de retragere, decât să continue războiul'.

ULTIMA ORĂ - Un cunoscut cântăreț s-a răsturnat cu maşina în drum spre litoral. Artistul, de urgență la spital / FOTO


'Atât timp când va fi măcar un singur soldat pe pământul nostru şi cât ei vor continua să ne impună războiul, vom continua jihadul nostru', continuă comunicatul, semnat de Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor afgani. 

De altfel, talibanii au revendicat marţi un tir de rachetă care a vizat ambasada americană de la Kabul la câteva minute după discursul lui Trump. Racheta a aterizat pe un teren din cartierul diplomatic, aparent fără a face răniţi.

Gigi Becali va lua foc! Se solicită REVOCAREA liberării condiționate a latifundiarului din Pipera


Donald Trump a deschis luni uşa trimiterii suplimentare de soldaţi americani în Afganistan, accentuând în acelaşi timp presiunea asupra Pakistanului acuzat că este un refugiu pentru "agenţi ai haosului" şi vorbind despre un posibil dialog între Kabul şi talibani. 

Într-un discurs pe un ton solemn, preşedintele american nu a oferit nicio cifră sau scadenţă, considerând că ar fi "contraproductiv", dar a subliniat convingerea sa că o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroriştii", atât cei din Al-Qaida, cât şi din gruparea Stat Islamic (SI). 

Înainte de a ajunge la Casa Albă, Donald Trump şi-a exprimat în repetate rânduri preferinţa pentru retragerea din ţara respectivă. "Să părăsim Afganistanul", a scris el pe Twitter în ianuarie 2013. 

În prezent, în Afganistan sunt desfăşuraţi aproape 8.400 de soldaţi americani în cadrul unei forţe internaţionale cu un efectiv total de 13.500 militari. Aproape 2.400 de soldaţi americani au murit în Afganistan cu începere din 2001, iar peste 20.000 au fost răniţi acolo. În 16 ani, Statele Unite au plătit peste 110 miliarde de dolari ajutor pentru reconstrucţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.