Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REACȚII dure în lumea politică germană după declarațiile anti-NATO: Un semnal iresponsabil

www.dw.com
Frank-Walter Steinmeier

În Germania e o mare fierbere după declarațiile fără precedent ale ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier (SPD) la adresa NATO și UE cu privire la sancțiunile economice și politice impuse Federației Ruse după acțiunile din Ucraina și anexarea Crimeei. REPLICILE venite din toate zonele politice germane sunt de totală dezaprobare și chiar sunt taxate ca fiind ”un semnal iresponsabil”.

Vezi și: Germania trădeaza România. Pericol de înțelegeri peste capul nostru / ANALIST

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a luat prin surprindere pe toată lumea când a criticat dur politica NATO faţă de Rusia, pe care o consideră războinică, într-un interviu pentru cotidianul Bild, transmite sâmbătă AFP.

"Ceea ce ar trebui să evităm azi este să inflamăm situaţia cu strigăte războinice şi zăngănit de săbii", a declarat Steinmeier, criticând în mod specific desfăşurarea de forţe NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

Nu s-a limitat la asta:

"Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele ar trebui mai degrabă să stimuleze o schimbare de comportament", a spus Steinmeier pentru RedaktionsNetzwerk Deutschland, o reţea de ziare locale.

Şeful diplomaţiei germane s-a declarat în favoarea ridicării graduale a sancţiunilor dacă guvernul rus demonstrează că îşi respectă partea sa din implementarea acordurilor de pace de la Minsk pentru Ucraina. "O abordare totul sau nimic, chiar dacă sună bine, nu funcţionează", a avertizat el

Reacțiile politicienilor germani nu s-a lăsat așteptate. Declaratiile ministrului federal de externe Frank-Walter Steinmeier au fost percepute de mai multi politicieni crestin-democrati (CDU-parteneri de coalitie ai Partidului Social-Democrat al lui Steinmeier) ca fiind un afront la adresa NATO.

Vezi și: Tolontan: E stare de șoc în țară

Printre cei care au l-au criticat se numara Norbert Röttgen, presedintele Comisiei de politica externa din Bundestag, care a fost de parere ca, prin aceasta declaratie, Steinmeier (SPD) a vrut sa se profileze in propriul partid si ca trebuia sa ia in calcul faptul ca va crea confuzie. Un ministru de externe ar fi trebuit sa se gandeasca la acest lucru. In opinia lui Röttgen, Steinmeier ar trebui sa renunte la insinuari la adresa partenerilor si vecinilor.

De asemenea, Steinmeier a fost criticat de Jürgen Hardt, coordonator al cooperarii transatlantice in MAE federal si purtator de cuvant pentru politica externa al fractiunii CDU/CSU din Bundestag: “Germania si ministrul de externe nu ar trebui sa aiba nici o indoiala legata de cine este generatorul situatiei tensionate actuale – cu siguranta nu NATO”.

Jens Spahn, membru in conducerea CDU: “Constatam ca Steinmeier, ca  unul ce se arata intelegator cu Rusia, pregateste deja drumul pentru Partidul Stangii”.

Rebbeca Harms, presedintele fractiunii Verzilor din Parlamentul European: “Declaratiile lui Steinmeier sunt un semnal iresponsabil, avand in vedere refuzul consecvent al Kremlinului de a-si retrage soldatii si armele din Donbas. Cine considera ca problema este reprezentata de manevrele NATO si nu face nicio referire la escaladarea situatiei in Ucraina de Est, are o actiune iresponsabila in politica externa si europeana”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.