Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția onlineului la moartea Reginei Ana

Ziua de ieri ne-a pus în față, în regim de breaking news, o veste extrem de tristă, dar, fără a vrea să par insensibil, intuită, venită dinspre Casa Regală: Regina Ana a României a încetat din viață.

Un eveniment care nu avea cum să nu se resimtă și în spațiul online. Ca de fiecare dată la astfel de momente încărcate de emoție, reacțiile au fost extrem de variante, și, din păcate, duse la extreme. Și iată cum s-au manifestat acestea:

Varianta suferinței extreme:

- Da, este evident că moartea, sub orice formă ne afectează, produce în noi sentimente de suferință, de tristețe. Când vorbim de cineva drag, aceste sentimente se acutizează. Când vorbim de o personalitate față de care am nutrit un anume nivel de atașament, resimțim totul la o intensitate mult mai mare. Ca atare, rețele sociale s-au umplut de mesaje de condoleanțe adresate Regelui, Casei Regale. Nu au lipsit și mesajele care au vorbit despre ultimul mare model de decență, de curtoazie, de eleganță și de fidelitate, care, prin moartea sa, lasă României un gol incredibil, ce nu va putea fi umplut de altcineva. Mesaje pe care mulți le-au considerat a fi de fapt o suferință extremă, fariseică.

Varianța lipsei de decență

Din păcate, social media fiind un spațiu lipsit de orice restricții de exprimare, este greu de evitat să nu apară și astfel de derapaje. Ca are, nu puțini au fost cei care au ales ca în loc să tacă și să respecte drama unei familii, s-au aruncat cu jigniri și invective, dar și acuze care mai de care mai aiuritoare: de la „oricum nu vorbea limba română„, „nu a fost Regină pe bune„ la „nu au făcut nimic altceva decât să se bată pentru retrocedări, nu are de ce să îmi pară rău de ei„.

content-image

Varianta politică:

Politicienii nu aveau cum să lipsească din peisaj la un astfel de moment. Surprinzătoare este disproporția dintre taberele politice care și-au manifestat suferință și și-au exprimat condoleanțele. Dacă este să ne luăm după rapiditatea reacțiilor și numărul postărilor, ai zice că PSD este cu adevărat un partid regalist, nu partidul ai cărui lideri de prin anii 90 îl fugăreau pe Rege prin aeroport, să fie siguri că nu intră în țară. Despre PNL, reacția lor extrem de întârziată și aproape seacă nu a fost deloc pe placul monarhiștilor care se așteptau de la ceva mai mult. Cum ar fi, să vină de la PNL propunerea de a se decreta un anumit număr de zile de doliu.

content-image

Concluzii:

Foarte puțini români aleg calea de mijloc, calea decenței, poate chiar a unei lipse de reacții atunci când simți că nu ai cu adevărat ceva important de a spune. Fiecare moment ce stârnește o anumită emoție publică nu face decât să scoată în evidență cât de dezbinați putem fi. Tot ce putem spera este ca în această perioadă de doliu și tristețe să reușim să respectăm dorințele Casei Regale, cea care, prin programul oficial al funeraliilor Reginei Ana, ne invită pe toți la decență și respect pentru ultimul drum al Majestății Sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.