Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţie imediată a Consiliului European după criza din Marea Britanie: Anunţul lui Donald Tusk

Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a purtat marţi o discuţie telefonică 'bună' cu şefa guvernului britanic Theresa May, după ce aceasta a anunţat convocarea de alegeri parlamentare anticipate pentru 8 iunie, transmite Reuters. Comentariul pe Twitter i-a aparţinut chiar fostului premier polonez, care va prezida summitul de pe 29 aprilie la care liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene (minus Marea Britanie) urmează să adopte 'orientările de negociere' privind Brexit-ul, pe baza propunerilor deja prezentate de Tusk.

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, aşteptat în Parlament: Ce i se va întâmpla după ce va fi extrădat

Într-un tweet separat, Donald Tusk a comparat noua evoluţie surprinzătoare din 'saga' Brexit-ului cu scenariul unui film regizat de Alfred Hitchcock, maestrul suspansului: 'Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit-ul: la început un cutremur şi tensiunea creşte'. Tusk s-a referit la un comentariu atribuit regizorului britanic potrivit căruia un film bun 'ar trebui să înceapă cu un cutremur şi să fie urmat de creşterea tensiunii'.

La scurt timp după anunţul de la Londra, un purtător de cuvânt al lui Tusk a declarat că decizia dnei May 'nu schimbă planurile' celorlalte 27 de state membre cu privire la negocierile pentru Brexit. 'Alegerile britanice nu ne schimbă planurile ca UE în 27', a declarat Preben Aaman, citat de AFP, întrebat fiind despre impactul scrutinului asupra calendarului negocierilor, despre care responsabili europeni consideră că ar putea să înceapă la sfârşitul lunii mai, conform Agerpres.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

După summitul de la sfârşitul lui aprilie, urmează să fie adoptate de către cei 27, la 22 mai, 'directive' de negociere mai detaliate. 'Aceasta le va permite celor 27 să înceapă negocierile', a amintit purtătorul de cuvânt al lui Tusk. Din partea europenilor, negocierile vor fi conduse de francezul Michel Barnier, desemnat de Comisia Europeană, şi de echipa sa, pe baza mandatului încredinţat de cei 27.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.