Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii houthi dezmint că ar fi atacat cu rachete o navă americană de război

Rebelii şiiţi houthi din Yemen au negat joi că ar fi luat ca ţintă o navă americană de război în Marea Roşie, tiruri ce au provocat represaliile armatei americane care a lansat rachete de croazieră asupra a trei locaţii radar aflate în zonele controlate de insurgenţi.

Afirmaţiile americane "sunt fără fundament", a declarat un responsabil militar aliat grupării houthi, citat de agenţia rebelă Saba, preluată joi de AFP, potrivit agerpres.

"Armata (aliată a rebelilor) şi Comitetele populare (miliţii) nu au nimic de-a face cu această acţiune", a adăugat acest responsabil.

Tir cu rachetă asupra unui distrugător american, în largul Yemenului

Statele Unite au bombardat trei locaţii radar în zone controlate de rebelii houthi în Yemen, ca răspuns la atacurile cu rachetă din ultimele zile asupra unor nave de război americane, a indicat Pentagonul miercuri, citat de AFP.

Loviturile, autorizate de preşedintele Barack Obama, au fost efectuate cu rachete de croazieră Tomahawk, lansate de pe distrugătorul american USS Nitze, a precizat un responsabil american.

Totodată, Reuters notează că loviturile americane reprezintă prima acţiune militară directă a Washingtonului împotriva unor ţinte din zone controlate de gruparea houthi, în conflictul din Yemen.

Pentagonul a arătat că primele evaluări indică distrugerea respectivelor locaţii radar.

Yemen: Bombardamente ale SUA asupra unor ţinte din zone controlate de rebelii houthi

"Aceste lovituri limitate de autoapărare au fost efectuate pentru a ne proteja personalul, navele şi libertatea noastră de a naviga în acest important culoar maritim", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

El a adăugat că Statele Unite vor răspunde, după caz, la orice altă ameninţare suplimentară la adresa navelor americane şi traficului comercial.

AFP precizează, la rândul său, că până acum Statele Unite nu au intervenit militar contra rebelilor houthi, care au preluat controlul, din vara lui 2014, asupra capitalei Sanaa şi a altor regiuni ale ţării, forţând guvernul yemenit să plece în exil.

Yemen: Lovituri aeriene au ucis peste 100 de oameni şi au rănit 500

Pentru a recâştiga terenul pierdut, forţele loialiste sunt ajutate, din martie 2015, de o coaliţie arabă condusă de Arabia Saudită vecină.

SUA s-au mărginit până joi la o susţinere logistică a acestei coaliţii, prin furnizarea către aceasta de informaţii şi realimentarea în zbor a avioanelor de bombardament trimise spre Yemen.

"Asemenea alegaţii vizează crearea de justificări false pentru a creşte atacurile şi a acoperi crimele fără oprire comise de agresiunea (coaliţiei arabe, n.red) contra poporului yemenit", a mai spus responsabilul apropiat rebelilor houthi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.