Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recensământ oficial: Cine mai locuiește în Republica Moldova

BNS Moldova

În Republica Moldova au fost publicate datele Recensământului Populației și Locuințelor. Potrivit recensământului (dar și unor estimări corectoare), populația totală este de 2 998 235. Aproximativ 200 000 nu au domiciliul obișnuit în Republică. Estimări neoficiale spun mai degrabă că 800 000 este numărul corect al moldovenilor plecați. Diferența poate fi dată de modul de calcul (ca să nu ai domiciliul în Republica Moldova trebuie să lipsești mai mult de 12 luni). Astfel, cei care vin doar de sărbători vor fi probabil considerați mai degrabă cu domiciliul "acasă".

Majoritatea cetățenilor se declară moldoveni (75%), urmați de 7% români, 6,6% ucrainieni și doar 4,1% ruși.

Ucrainenii și rușii sunt concentrați în municipiile Chișinău și Bălți, ponderea etnicilor ruși fiind de 37,7% și 13,6%, iar a ucrainenilor de 14,9% în Chișinău și respectiv 9,6 % în Bălți, spune Biroul Național de Statistică din Republica Moldova într-un comunicat de presă.

Misterul limbii ruse

54,6% din populația Moldovei declară că vorbește de obicei în limba moldovenească, 24,0% în limba română, 14,5% în limba rusă, 2,7% în limba ucraineană, etc. Avem deci aproape 15% vorbitori de limbă rusă, față de doar aproximativ 4% etnici ruși. De unde vine diferența?

Statisticienii moldoveni ne spun că "fiecare al doilea ucrainean, fiecare al treilea bulgar şi găgăuz vorbesc de obicei limba rusă. Moldovenii care vorbesc de obicei limba rusă constituie 5,7% din total".

Astfel, structura rusofonilor ar arăta cam așa:

  • 5,3% (din populația Republicii) sunt ucrainieni/bulgari/găgăuzi vorbitori de rusă (calculat pe cifre aproximative);
  • 5,7% sunt moldoveni rusofoni;
  • 4% sunt ruși, deci, presupunem, rusofoni.

Suma nu se încheie cu 1%, dar, oricum, până la date mai precise, facem o aproximare dură. Vedem, deci, cum, limba rusă pare să aibă o popularitate de trei ori mai mare decât ar sugera numărul etnicilor ruși. Dar....

9,7% din moldoveni au ca limbă maternă rusa. Dacă scădem 4,1 % ruși, rezultă că 5,6% non-ruși au ca limbă maternă rusa. Probabil cea mai mare parte din aceștia sunt rusofonii moldoveni de care vorbeam mai sus.

Națiunea moldovenească

7% din cetățenii Moldovei se declară români și vorbesc, presupunem, româna. Totuși, moldovenii îi vor considera pe aceștia moldoveni, pe baza comuniunii de cultură și istorie necontestată de nimeni.

~17% se declară moldoveni și vorbesc româna.

5,7% se declară moldoveni, vorbesc rusa, probabil rusa le este limba maternă, probabil sunt de origine rusă. Practic, ei se declară ca aparținând națiunii civice nu națiunii etnice.

Vreo 31 % (restul națiunii moldovene) se declară moldoveni și declară că vorbesc limba (imaginară) moldovenească.

Astfel, în definiția cea mai largă imaginabilă, națiunea moldovenească se întinde de la românii care (știu că) vorbesc limba română până la persoane de origine rusă care vorbesc limba rusă.

 

Citiți comunicatul de presă integral aici. De asemenea, trebuie ținut cont că recensământul a avut unele probleme tehnice cunoscute. Despre ele vorbește sociologul Doru Petruți aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.