Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan, decizie CONTROVERSATĂ: A ordonat retragerea militarilor săi de la un exerciţiu NATO

© Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service
Erdogan

Turcia a ordonat retragerea militarilor săi de la un exerciţiu NATO în Norvegia, a anunţat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, afirmând că a fost prezentat drept 'inamic' în cadrul acestui exerciţiu, relatează AFP şi publicaţia Hurriyet Daily News, potrivit agerpres.ro

'Ieri, a avut loc un incident în Norvegia. A fost prezentat un fel de 'stand cu duşmani'. Pe acest stand, ei au pus fotografia lui (Mustafa Kemal) Atatürk şi numele meu', a declarat Erdogan vineri într-o reuniune la Ankara a partidului său Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, conform ziarului turc. AFP notează că această declaraţie a fost făcută într-un discurs televizat. 

'Când noi am auzit de aceasta, şeful Statului Major şi ministrul pentru relaţia cu UE erau în drum spre Canada. Era un exerciţiu NATO, noi aveam 40 de militari acolo. Am decis să retragem aceste trupe şi a fost demarat procesul necesar. Am spus că retragem trupele chiar dacă numele sunt scoase. Astfel de lucruri se întâmplă din când în când în diferite locuri. Din nefericire, avem asemenea oameni şi printre noi", a mai spus preşedintele turc.

Dezvăluiri incredibile despre sârbul declarat indezirabil în România: Pe cine ar fi chemat la luptă în timpul unei vizite făcută în țară - VIDEO


"Nu este posibil să avem o astfel de concepţie despre o alianţă", a adăugat acesta, indignat. 

Erdogan nu a precizat la care manevre se referă şi nicio confirmare nu a putut fi obţinută imediat de la NATO şi autorităţile norvegiene, conform AFP. Conform presei internaţionale, din 8 până în 17 noiembrie Norvegia a găzduit aplicaţiile Trident Javelin 2017, la care nu au participat trupe terestre, dar care au implicat centre de comandă ale Alianţei din Marea Britanie, Olanda şi Turcia.

Lovitură URIAȘĂ de la WizzAir: Operatorul low-cost cutremură piața după ce a semnat un acord surpriză

Acest anunţ survine pe fondul unor tensiuni puternice între Ankara şi unii dintre partenerii cheie ai NATO, cum ar fi Washingtonul şi Berlinul. În acelaşi timp, Turcia s-a apropiat de Rusia, cu care cooperează în special în problema Siriei. De altfel, Turcia a anunţat în septembrie că a semnat un important contract de arme cu Moscova pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, amplificând şi mai mult temerile partenerilor săi occidentali. 

Relaţiile dintre Turcia - ţară importantă în cadrul NATO - şi Alianţă s-au tensionat după puciul ratat din vara anului 2016, care a fost urmat de valuri masive de epurări inclusiv în armată. Mai mult, Ankara reproşează SUA sprijinul acordat miliţiilor siriene kurde, considerate "teroriste" de către Turcia, în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.