Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan are tupeu: Ce le-a spus europenilor, la Bruxelles

Erdogan

Uniunea Europeană vrea să continue să coopereze cu Turcia, în pofida tensiunilor dintre Bruxelles şi Ankara, au afirmat joi liderii UE după ce l-au primit pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în capitala europeană, relatează AFP.

'Am discutat despre necesitatea de a coopera, am pus în centrul discuţiilor noastre problema drepturilor omului', a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după o întrevedere cu preşedintele turc Erdogan la care a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

Juncker a avut o discuţie separată cu Erdogan după această reuniune trilaterală, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. 'UE şi Turcia trebuie şi vor continua să coopereze. Probleme importante de interes comun au fost discutate în detaliu într-o atmosferă bună şi constructivă', a adăugat ea.

Miercuri, Erdogan a cerut încă o dată UE să ia o decizie cu privire la problema aderării Turciei, cerând ca ţara sa să nu fie tratată ca un 'cerşetor' la porţile Europei.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+

'UE aşteaptă ca Turcia să se retragă singură', a spus el la Ankara înainte de a pleca spre Bruxelles, unde urmează să participe de asemenea la summitul NATO după întrevederea cu Juncker şi Tusk.

În marja reuniunii NATO, cancelarul german Angela Merkel a ameninţat că va retrage trupele germane de la baza militară turcă de la Incirlik, pe fondul unei dispute diplomatice între Berlin şi Ankara.

Citește și: Cum a protejat SPP reuniunea din Sufrageria lui Oprea

'Vreau să spun foarte clar în discuţia cu preşedintele turc că este esenţial pentru noi ca soldaţii noştri să poată primi vizite ale membrilor Bundestagului. În caz contrar noi trebuie să plecăm de la Incirlik', a avertizat cancelarul german.

În cadrul unei întrevederi separate la Bruxelles între Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şeful statului turc a promis de asemenea să examineze 'rapid situaţia' jurnalistului francez Mathias Depardon, care este reţinut de două săptămâni în Turcia.

Citește și: Cum a ajuns un șef SIPA la SIE. Implicații în Sistem

Deja tensionate după lovitura de stat eşuată din iulie 2016 din Turcia şi valul de represiuni care a urmat, relaţiile dintre UE şi Turcia s-au deteriorat şi mai mult în timpul campaniei pentru recentul referendum privind sporirea puterilor prezidenţiale ale lui Erdogan.

Totodată Bruxellesul a avertizat în mai multe rânduri că reintroducerea pedeapsei capitale în Turcia ar pune capăt oricărei perspective de aderare a statului turc la UE.

Citește și: Tom Cruise anunță un nou film Top Gun

La rândul său, Erdogan a declarat la începutul lunii mai că va spune 'la revedere' UE în cazul în care nu vor fi deschise noi capitole de negociere în procesul de aderare lansat în 2005, însă stagnat de ani buni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.