Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan dă cu pumnul în masă: 'Nu vom permite niciodată'

Erdogan

Turcia "nu va permite niciodată" miliţiilor kurde pe care le consideră "teroriste" să creeze un stat kurd în nordul Siriei, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

"Nu permitem şi nu vom permite niciodată crearea unui aşa-numit stat de către PYD şi YPG în nordul Siriei", a spus Erdogan, vorbind la Ankara în faţa unor aleşi locali.

Citește și: Știați? Cât câștigă un model de videochat în România, la un program normal de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână

Turcia consideră Partidul Uniunea Democrată Kurdă (PYD) şi aripa sa armată, Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), ca o ramură din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Turcia, clasificat drept "organizaţie teroristă" de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

PYD a proclamat în martie 2016 o administraţie semiautonomă în nordul Siriei, scrie agerpres.ro.

Citește și: O fostă vedetă a Antenei 1 face declarații șocante! Ce job ar fi dispusă să încerce

Statele Unite sunt aliate ale YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic (SI) şi le furnizează arme, spre nemulţumirea Turciei, care se teme de crearea unei zone controlate de kurzi la graniţa sa.

Ea a ameninţat de mai multe ori în ultimele săptămâni că va interveni militar, în special în districtul kurd Afrin din nord-vestul Siriei.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba! Care va fi soarta pensiilor speciale

Turcia a lansat deja o ofensivă terestră în nordul Siriei în august 2016 pentru a respinge SI de la graniţa sa şi a împiedica joncţiunea diferitelor zone controlate de YPG.

"Care este scopul lor? Crearea unui coridor terorist în nordul Siriei care să ajungă la Marea Mediterană", a adăugat Erdogan, dând asigurări că Turcia va combate aceste "organizaţii teroriste" oriunde "le vom găsi".

Citește și: EXCLUSIV! Premierul Tudose plănuiește debarcarea unui ministru important – ce s-a întâmplat

Aceste declaraţii vin după o vizită la Ankara săptămâna trecută a şefului Statului Major iranian, Mohammad Bagheri, în timpul căreia a fost mai ales abordată lupta împotriva rebelilor kurzi.

Întrebat după această vizită asupra unei posibile operaţiuni turco-iraniene împotriva rebelilor kurzi în nordul Irakului, Erdogan a declarat că o astfel de eventualitate este "încă la ordinea zilei".

Citește și: Demisie de răsunet de la Antena 3! Ce prezentator a decis să plece

Turcia se opune de asemenea puternic referendumului ce va avea loc pe 25 septembrie asupra independenţei Kurdistanului irakian, în ciuda relaţiilor sale bune cu liderul kurd irakian Massoud Barzani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.