Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record NEGATIV pentru România: Inflaţia, la maximul ultimilor doi ani şi nouă luni

inflatie

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iulie la 1,4%. Este cel mai înalt nivel din octombrie 2014, în condiţiile în care energia electrică s-a scumpit 6,8%, iar preţurile alimentelor au scăzut faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna iunie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,85%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iulie, în medie, cu 0,32% comparativ cu luna iunie.

Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,39%, în medie, faţă de luna iunie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,93%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,14%.

Comparativ cu iulie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a şaptea lună a acestui an cu 2,4%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,7%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,8%.

Față de finele anului trecut cel mai mult s-au scumpit citricele și alte fructe meridionale (22,25%), energie electrică (4,9%), transportul aerian (23,24%), carnea de porc (peste 3%).

Citeşte şi: Ipoteze INCREDIBILE despre moartea Mădălinei Manole! Expert criminalist: Cântăreaţa, DROGATĂ înainte de a muri - VIDEO

De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna iunie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a şaptea lună a acestui an, la energia electrică (6,8%) şi unt (1,2%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iulie la cartofi (-9,3%), citrice (-2,7%) şi alte legume (-2%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile - 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.

În ultima prognoză, publicată săptămâna aceasta, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Citeşte şi: Primul MILIONAR post-decembrist, EXECUTAT silit de bănci. Ce s-a ales de averea MAGNATULUI .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.