Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recurs al unor militari turci împotriva respingerii cererilor lor de azil în Grecia

reuters.com
recep erdogan onu

Militarii turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat eşuată din Turcia au atacat în apel decizia prin care li s-au respins cererile de azil, Grecia rămânând în aşteptarea unor elemente care să probeze acuzaţia din partea autorităţilor turce, au indicat marţi surse judiciare, potrivit AFP. Avocata grupului, Stravroula Tomara, a declarat pentru AFP că a înaintat recursuri pentru şase din opt militari: patru a căror cerere de azil a fost refuzată în primă instanţă şi doi în cazul cărora examinarea procedurii a fost suspendată.

De asemenea, un alt recurs deja depus pentru un al şaptelea militar, refuzat la rândul său în primă instanţă, urmează a fi audiat la 2 noiembrie, în timp ce al optulea militar este în continuare în aşteptarea unei decizii în primă instanţă, a detaliat ea. "Absurd este că deciziile serviciului de azil fac trimitere la cererea de extrădare înaintată de Turcia, deşi aceasta nu există de fapt în mod legal", a comentat ea. Avocata şi-a exprimat indignarea că, în aşteptarea apelurilor, cei opt militari sunt în continuare ţinuţi în detenţie.

Parchetul grec responsabil cu extrădările a trimis de fapt la sfârşitul lunii august autorităţilor turce cererea de extrădare a grupului de militari, considerând că acesteia îi lipsesc elemente de probă pentru a sprijini acuzaţiile care îi vizează, în special tentativa de asasinat a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a indicat o sursă judiciară. În lipsa unui răspuns până acum din partea Turciei la cererea de trimitere a unor elemente suplimentare, justiţia elenă nu a început încă examinarea cererii de extrădare, a precizat această sursă. După primele decizii de respingere a cererilor de azil, cei opt militari turci au declarat la mijlocul lunii octombrie că sunt victimele unor 'politici bilaterale', în timp ce cazul lor pune într-o situaţie stânjenitoare Grecia, angajată într-o politică de cooperare cu Turcia pentru a opri sosirea de imigranţi şi refugiaţi pe coastele sale.

Grupul a aterizat cu elicopterul la Alexandroupolis, un oraş grec apropiat de frontiera greco-turcă, la 16 iulie, la câteva ore după puciul eşuat. Negând că au participat la tentativa de lovitură de stat, ei au cerut imediat azil în Grecia, susţinând că se tem pentru viaţa lor. Numeroşi militari şi funcţionari au fugit din Turcia în diverse ţări europene după tentativa de lovitură de stat şi epurările declanşate ulterior de către regimul de la Ankara, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.