Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reevaluări la PSD. Liste comune și alianțe de dragul guvernării. Rolul partidelor mici în joc

stiripesurse.ro / Florin Puşcaş
liviu dragnea

PSD  și-a reevaluat poziția față de partidele mici. Dacă  acum câteva luni spunea nu  unei liste comune  cu fostul UNPR la  viitoarele parlamentare, incidentul PRU  i-a  demonstrat lui Dragnea  cât de  vulnerabil poate deveni propriul partid , atât în fața migrației politice, dara mai ales  în fața pericolului  reprezentat de  partidele de buzunar pentru obiectivul asumat la finele acestui an: obținerea unui rezultat  electoral care să mențină PSD în pole position pentru crearea unei noi majorități în viitorul legislativ și, implicit,  pentru  alcătuirea  și impunerea unui nou  guvern politic.

Un PSD care  să piardă câteva procente prețioase din cauza jocului  făcut de micile formațiuni care se pot coagula sub  forma unei alianțe electorale sau a unei fuziuni  nu constituie  un scenariu pe care Dragnea  să-l poate accepta. Orice procent în plus   sau în minus  distanțează sau apropie PSD de PNL și  face ca  obiectivul guvernării să oscileze în funcție de această evoluție

Surse  din PSD  ne-au declarat că se ia  în calcul inclusiv  posibilitatea  unei liste  comune  de candidați cu cei de la ALDE pentru aceste alegeri.   Deja, între cele două  părți s-a bătut  palma pentru un non-combat în campanie, în cazul în care cele  două partide ar putea merge  separat la paralemnatare, astfel  încât candidații lor să nu se  transforme  în rivali în teritoriu.  Liderii social-democrati  sunt insa ingrijorati de problemele recente  în justiție pe care liderul Călin Popescu  Tăriceanu le are și se tem de eventualele consecințe   negative  pe care  acestea le pot  avea  asupra  șanselor ALDe  de a   intra  singur în Parlament. Deocamdată,  discursul anti-DNA  promovat  de Tăriceanu îl face pe acesta  să se situeze  foarte bine  în sondaje, dar o evoluție a  anchetei  procurorilor care să se lase  cu posibile  cătușe pentru  actualul șef  al Senatului este  un scenariu pe care cei din PSD nu-l pot  ignora.

De altfel, în ALDE există un curent, concentrat în jurul foștilor consevatori, conduși de Daniel Constantin care sunt în continuare  adepții  vechii variante de lucru care a dat  la celelalte scrutinuri generale mereu rezultate:  negocierea cu PSD  de locuri eligibile  pe liste  comune, așa cum a  procedat în trecut fostul PC  sau fostul PUR.

Cel mai probabil însă oferta PSD în materienu va  fi de natură să mulțumească pe liderii ALDE. Mai ales că, în perspectiva  unui  legislativ redus  cu 100 de mandate,  social-democrații nu se  vor  arăta  prea darnici cu  locurile pe care  le-ar  ceda   unui alt partid. În plus, nu doar ALDE  este  interesat de soluția  listelor comune cu PSD.  În prezent, Liviu Dragnea   o folosește ca  monedă de schimb pentru  a zădărnici planurile unui PMP sau PRU de a face  fuziune  cu formațiuni mai mici precum PER, PSRO-ul lui  Mircea Geooană sau PND-ul lui Daniel  Fenechiu.

Potrivit surselor citate,  Dragnea i-ar fi momit deja pe liderii acestor mici formațiuni  cu perspectiva  primirii a câte unu-două locuri  eligibile pe listele  PSD,  pentru a  preveni atragerea acestora de  către alte formațiuni, așa  cum au încercat în trecut PNL  și PMP cu Fenechiu sau PRU recent cu Geoană. Orice  întărire a acestor partide, plus riscul accederii  lor în Parlament, ar pune PSD  în situația  periculoasă  și ingrată de a  fi nevoit să negocieze cu Traian Băsescu sau chiar și cu Bogdan Diaconu o nouă majoritate și un nou guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.