Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Refugiații părăsesc Finlanda: E frig și nu e distracție

Ajunşi până în nordul extrem al Europei, în Laponia, sute de refugiaţi au hotărât să se întoarcă din drum, dezamăgiţi de Finlanda, ţară unde au descoperit că este prea frig şi pe care o consideră tristă şi chiar ostilă, se arată într-un reportaj publicat vineri de AFP.

Citește și: Adevărata INVAZIE musulmană abia acum urmează: Ce se pregătește în Asia

'Puteţi să spuneţi lumii că detest Finlanda. E prea frig, nu au ceai, nu au restaurante, nu e nimeni pe stradă, doar maşini', se plânge un imigrant în vârstă de 22 de ani venit dintr-o ţară arabă. El a fost intervievat de AFP la punctul de frontieră Tornio, la graniţa cu Suedia. A revenit acolo deşi a trebuit să parcurgă din nou cei 750 de kilometri care despart acel punct de frontieră de capitala Helsinki. Ar fi avut posibilitatea să scurteze mult drumul dacă se îmbarca într-un feribot care să-l ducă de la Helsinki la Stockholm, dar pentru a fi primit pe feribot trebuia să prezinte acte, pe care nu le are.

Citește și: Acuzații fără precedent în scandalul anului în lume: Angela Merkel a mușamalizat totul

După ce au traversat toată Europa, şi alţi imigranţi clandestini ajunşi în ultimele săptămâni până la Haparanda, în nord-estul Suediei - nu departe de Cercul Polar - cu intenţia de a trece graniţa în Finlanda, au ales în final să se întoarcă pentru a se instala în altă parte pe continentul european. Pe 19 septembrie, mai mulţi imigranţi au renunţat să intre în Finlanda când au văzut că sunt întâmpinaţi de o manifestaţie ostilă. Alţii, la fel ca cel intervievat de AFP, au intrat în această ţară şi apoi au părăsit-o fără să depună vreo cerere de azil.

Citește și: Bătaie mare în PNL pe scaunul lui Klaus Iohannis

'În Finlanda nu e bine', este părerea exprimată de un grup de circa 15 irakieni care aştepta într-o autogară de la graniţă un autocar pentru a se întoarce în sudul Suediei. Această ţară are o climă asemănătoare cu cea din Finlanda, însă îndelungata tradiţie a integrării imigranţilor în Suedia face diferenţa dintre ele. Spre deosebire de Finlanda, în Suedia o 'barieră umană' în calea imigranţilor este greu de imaginat, la fel ca incidente de genul celui petrecut în noaptea de joi spre vineri, când la circa 100 de kilometri de Helsinki un autobuz cu refugiaţi a fost atacat cu petarde de zeci de manifestanţi, unul fiind îmbrăcat precum membrii organizaţiei rasiste americane Ku Klux Klan.

Citește și: Înainte de Congresul PSD, Adrian Năstase a reprimit o funcție importantă

De altfel, autorităţile finlandeze au constatat o sporire a numărului cererilor de azil anulate, dar nu ştiu câţi imigranţi au plecat înapoi către Suedia, mai ales că mulţi nici nu au avut vreun contact cu autorităţile.

Citește și: DNA, înfrângere răsunătoare: Lotul Apa Nova a fost ELIBERAT

Valul masiv de imigranţi arabi, africani şi asiatici veniţi în sudul Europei afectează considerabil şi Finlanda, deşi aceasta este din punct de vedere geografic printre cele mai greu accesibile ţări de pe continentul european, fiind în schimb şi una foarte prosperă, element de atracţie pentru imigranţi. Autorităţile de la Helsinki au înregistrat anul acesta circa 14.000 de cereri de azil, cifră ce ar putea ajunge până la finele anului la 30.000, de opt ori mai multe comparativ cu 2014.

Citește și: PREMIERĂ în cariera lui Klaus Iohannis / FOTO

Dar această previziune ar putea să nu se realizeze, imigranţii fiind descurajaţi de dificultatea obţinerii efective a azilului în Finlanda şi de postările de pe Facebook ale compatrioţilor care au trăit experienţa de a vedea această ţară.

Citește și: Nici măcar Traian Băsescu n-a spus asta despre Victor Ponta: Stelian Tănase e DEZLĂNȚUIT

Totuşi, în fiecare zi la Tornio ajung circa 500 de imigranţi, fapt ce pune la încercare infrastructurile acestui mic oraş liniştit cu numai 20.000 de locuitori. Deşi este doar un punct de trecere, în oraş sunt în permanenţă circa 1.000 de imigranţi. O localnică în vârstă de 66 de ani afirmă că o perioadă situaţia a fost scăpată de sub control, dar autorităţile au reuşit apoi să impună ordinea. 'Mi-era frică şi am evitat să ies seara la cumpărături, pentru că nu ştiu cine sunt aceşti oameni', mărturiseşte ea. Unii comercianţi vorbesc despre aceşti imigranţi folosind expresii de genul 'coloraţi' sau 'indivizi veniţi din sud', ori îi acuză de hoţie sau că hărţuiesc pe stradă femeile localnice, alţii în schimb afirmă că nu impresia să existe mai multă insecuritate, mai notează AFP.

Citește și: Victor Ponta a fost SPIONAT la Londra: Cum a fost surprins premierul / FOTO

Autorităţile din Finlanda au restabilit controalele la frontiera cu Suedia (ambele ţări fac parte din spaţiul Schengen) şi au deschis marţi în acest oraş un centru de înregistrare a imigranţilor, care sunt obligaţi să treacă pe acolo înainte de a-şi continua călătoria pe teritoriul naţional. Dar acest aflux obligă guvernul de la Helsinki să deschidă noi centre de primire a imigranţilor, în timp ce în rândul populaţiei locale cresc resentimentele provocate de sosirea acestora, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.