Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Regele moare', de Eugène Ionesco, va avea premiera oficială pe 28 noiembrie la TNB

sala mare tnb

Victor Rebengiuc este Bérenger întâiul, regele, Mariana Mihuţ - Regina Marguerite, prima soţie a regelui Bérenger întâiul, Ana Ciontea este Regina Marie, a doua soţie a regelui Bérenger întâiul, Şerban Pavlu - Doctorul, care e şi chirurg, călău, bacteriolog şi astrolog, Florentina Ţilea - Juliette, servitoare, infirmieră şi Richard Bovnoczki este Guardul în spectacolul "Regele moare", de Eugène Ionesco, pus în scenă de Andrei şi Andreea Grosu, care va avea premiera oficială pe 28 noiembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional.

Citeşte şi: DEZVĂLUIRI despre culisele vizitei lui Tillerson. Cum a crescut, peste noapte, tainul către SUA (presă)

"Regele moare" este o montare care nu vrea să epateze prin decor sau costume, ci, în primul rând, o reîntâlnire cu un cuplu actoricesc care oferă un regal artistic cu fiecare apariţie scenică, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc.

Scenografia este realizată de Vladimir Turturică, iar Chris Jaeger semnează Light design-ul spectacolului.

În ciuda titlului, spectacolul este consolidat de pofta de viaţă şi de incapacitatea omului de a face pace cu moartea.

”Regele moare” , o montare scenică ce tulbură conştiinţa amorţită a fiinţei şi pune la încercare tăria sufletului în relaţie cu singura certitudine a omului, moartea, în faţă căreia putem alege să credem că suntem regi, deşi suntem doar nişte supuşi. La întrebarea Ce este mai absurd între viaţă şi moarte?, probabil că Ionesco ar răspunde: omul!

Pe Eugène Ionesco această temă a sfârşitului l-a urmărit toată viaţa, începând din copilărie. "De la vârsta de patru ani, de când am ştiut că voi muri, angoasa nu m-a mai părăsit. E ca şi cum aş fi înţeles, dintr-odată, că nu era nimic de făcut ca să scapi de ea şi că nu mai era nimic de făcut în viaţă (…). Scriu, de asemenea, pentru a-mi exprima teama de a muri, umilinţa de a muri”, mărturisea celebrul scriitor român. Mi-am spus că poţi să înveţi să mori, că poţi să-i înveţi pe alţii să moară. Acesta îmi pare lucrul esenţial pe care-l putem face, fiindcă suntem nişte muribunzi care nu acceptăm să murim", motiva dramaturgul Eugène Ionesco naşterea piesei "Regele moare".

Citeşte şi: Surpriză de proporţii pentru procurorii anticorupţie. Ce a adus un bărbat la sediul DNA

"Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi", spun Andrei şi Andreea Grosu, regizorii spectacolului. "Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiţi şi pe care o să-i păstrăm aşa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroşi, emoţionaţi, netrucaţi. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleşit, guardul neputincios, menajera fragilă şi un rege care moare. Învăţăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori şi copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu şi despre dragoste".

Premiera oficială este programată pentru data de 28 noiembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare. Următoarea reprezentaţie va avea loc pe data de 17 decembrie. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete TNB, din foaierul Sălii Mari, precum şi online, pe www.mystage.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.