Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Salman al Arabiei Saudite: 'Iranul este vârful de lance al terorismului mondial'

thedailybeast.com
iran

Summitul la care 55 de lideri ai unor state musulmane se întâlnesc cu preşedintele american Donald Trump a început duminică la Riad, unde gazda reuniunii, regele Salman al Arabiei Saudite, a subliniat în discursul de inaugurare că gruparea jihadistă Statul Islamic trebuie eliminată, dar el a lansat şi un atac verbal la adresa Iranului, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Iranul este 'vârful de lance al terorismului mondial', a spus regele Salman. El s-a declarat în acelaşi timp determinat să 'elimine gruparea Statul Islamic şi toate organizaţiile teroriste, oricare ar fi religia, confesiunea sau ideologia lor', scrie agerpres.ro.

Potrivit agenţiei EFE, Donald Trump a ascultat cu atenţie discursul regelui Salman şi în mai multe ocazii a dat aprobator din cap.

Arabia Saudită şi unele state din Golf consideră Iranul un 'factor destabilizator' în regiune din cauza 'intervenţionismului' Teheranului în ţări precum Siria, Irak sau Yemen. Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit au de altfel o relaţie de rivalitate în zona Orientului Mijlociu, unde ambele încearcă să-şi impună supremaţia ca principală putere în regiune. Ele se confruntă indirect în războiul civil din Yemen, unde fiecare susţine una dintre taberele adverse.

Anterior începerii summitului de la Riad, regele Salman a participat împreună cu suveranii celorlalte emirate reunite în organizaţia Consiliul de Cooperare al Golfului (CGG) la un mini-summit cu Donald Trump, la care a fost anunţată 'crearea unui centru pentru combaterea finanţării terorismului'.

Relaţiile emiratelor din Golf cu SUA au cunoscut o răcire în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, după ce acesta din urmă a refuzat în anul 2013 să ordone o intervenţie militară împotriva trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.