Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul de la Damasc neagă că ar fi recurs la bombe cu clor în lupta pentru Alep

twitter.com
Wadi Barada siria damasc

Guvernul sirian a respins miercuri acuzaţiile formulate de organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) conform cărora forţele regimului de la Damasc au folosit bombe cu clor în bătălia pentru Alep, denunţând caracterul "neprofesional" al raportului HRW, informează AFP. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la New York, a publicat luni un raport ce acuza cel puţin opt atacuri chimice întreprinse la sfârşitul lui 2016 în timpul ofensivei asupra Alep, menită să recucerească cele câteva cartiere aflate în mâinile insurgenţilor.

Însă o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe sirian, citată de mass-media oficiale, a estimat că raportul a fost elaborat pe baza unor mărturii false. "Guvernul dezminte falsele afirmaţii din raport. Faptul că documentul HRW s-a sprijinit, în ceea ce priveşte sursele de informaţie, pe mass-media teroriste şi mărturii false demonstrează lipsa sa de credibilitate", asigură această sursă guvernamentală, calificând concluziile documentului drept "neprofesionale şi neştiinţifice" .

HRW, care afirmă că s-a sprijinit pe interviuri cu martori şi analizarea unor imagini video şi fotografii, susţine că elicoptere ale forţelor guvernamentale au largat bombe cu clor în timpul ofensivei asupra Alep, din 17 noiembrie şi până în 13 decembrie. Aceste gaze toxice au făcut nouă morţi, dintre care patru copii, şi circa 200 de răniţi în sectoare ale insurgenţilor din Alep, potrivit HRW. Regimul de la Damasc, susţinut de Rusia, a anunţat în 22 decembrie că a preluat controlul total asupra oraşului.

O anchetă comună a ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a dezvăluit că mai multe unităţi ale armatei siriene au folosit arme chimice împotriva a trei sate din nordul Siriei, în 2014 şi 2015, conform Agerpres. Această anchetă internaţională este prima care acuză forţele preşedintelui Bashar al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.