Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relația NATO - Republica Moldova intră într-o nouă fază

independent.md
armata Republica Moldova

Luna trecută am asistat la o premieră în politica de peste Prut. Dodon a fost suspendat și nu a mai avut drept de decizie în privința numirii ministrului Apărării. După un război purtat prin intermediul Curții Constituționale, Guvernul a reuși să îl numească pe Eugen Sturza în fruntea ministerului. Acesta a depus jurământul în fața speakerului Parlamentului, Adrian Candu.

Președintele pro-rus Igor Dodon voia să își instaleze un ministru al Apărării fidel, un cadru militar cunoscut ca având și relații de familie cu președintele Moldovei, dar acest lucru a fost blocat.

Eugen Sturza, noul ministru al Apărării este cunoscut ca un pro-occidental. Săptămâna trecută acesta a declarat că dorește ca primele vizite pe care le va avea să fie la Bruxelles și la București. La scurt timp au apărut și reacțiile.

Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO, a declarat că vizita anunțată a ministrului moldovean al apărării, Eugen Sturza, la cartierul general din Bruxelles, este „un semnal important” pentru consolidarea parteneriatului între NATO și Republica Moldova.

Este un semnal important și care este normal într-un parteneriat ca acesta pe care îl avem cu Republica Moldova, care este un parteneriat de lungă durată și pe care sperăm să-l întărim. Ne bucurăm că domnul ministru intenționează să înceapă activitatea cu o vizită la Bruxelles”, a declarat ea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, preluat de TVR Moldova.

Ea a adăugat că „Parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este într-adevăr de lungă durată”, menționând participările moldovenești la operațiuni de menținere a păcii în Kosovo. Reprezentanta NATO a vorbit și despre deschiderea în decembrie a Biroului de legătură de la Chișinău.

„Acesta este deja funcțional, pentru că șefa biroului este deja la Chișinău, din primăvară și-a început acest mandat și deschiderea fizică a biroului se va face în luna decembrie.”

Moldova și NATO

Republica Moldova participă din 1994 la Parteneriatul pentru Pace alături de NATO, considerând că acesta nu îi afectează neutralitatea.

Mai mult, Republica nu consideră că NATO este o alianță inutilă sau amenințătoare, după cum sugerează adeseori propaganda rusă. Pe site-ul Ministerului Apărării găsim următoare descriere a Alianței.

„În prezent NATO încearcă să întărească securitatea și stabilitatea euroatlantică prin: păstrarea legăturii transatlantice; menținerea unor capabilități militare eficace și suficiente pentru descurajare și apărare, pentru îndeplinirea întregului spectru de misiuni ale NATO; întărirea capacității de gestionare cu succes a crizelor; continuarea procesului de deschidere față de noi membri și urmărirea constantă a relațiilor de parteneriat, cooperare și dialog cu celelalte țări ca parte a abordării problemelor de securitate euroatlantică prin cooperare, inclusiv în domeniul controlului armamentelor și dezarmării.

Actualul ministru al Apărării, Eugen Sturza s-a declarat chiar un susținător al apropierii de NATO. El socotește că Republica Moldova nu poate pune în practică neutralitatea constituțională atâta vreme cât există trupe străine pe teritoriul național și că experiența Ucrainei a arătat că nu există securitate în regiune fără umbrela NATO.

Citiți și: Demonstrație de FORȚĂ a armatei ruse. A simulat INVAZIA R. Moldova - FOTO

El a lăudat și contribuția non-militară a NATO în Republica Moldova.

„Știu că mulți politicieni profită și fac politică pe seama NATO, pe seama integrării în Uniunea Europeană. Și este o greșeală mare, fiindcă până în ziua de astăzi noi de acolo primim ajutor, primim suport. Și iarăși, nu vorbesc de domeniul militar, fiindcă NATO, în primul rând, pentru Moldova acum înseamnă proiecte pe evacuare a pesticidelor din Republica Moldova, proiecte sociale, proiecte de infrastructură, proiecte militare.”, a declarat el într-un interviu pentru Europa Liberă.

Citiți și: Cine este noul ministru al Apărării?

Evenimentele din aceste săptămâni și luni vor fi urmărite atât la Bruxelles și Washington cât și la Kremlin. Disputa între forțele pro-Vest și cele pro-Est este importantă atât în vederea următoarei runde de alegeri parlamentare cât și în privința orientării pe termen lung a țării. Paradoxal, ambele tabere pot invoca „majoritatea”. Președintele Dodon este foarte popular iar voturile socialiștilor și comuniștilor ar putea produce, teoretic, majoritatea mandatelor. Pe de altă parte, pe fondul slăbiciunii economice a Rusiei, moldovenii par să se reorienteze geopolitic spre Vest (reprezentat prin Uniunea Europeană).
Viitorul ne va arăta cine va avea câștig de cauză.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.