Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relaţie explozivă între PMP şi UNPR. Băsescu, lăsat cu ochii în soare/ INTERVIU

sigla_unpr

Fuziunea dintre PMP şi UNPR a fost aruncată în aer de progresişti, nemulţumiţi că nu s-a respectat principiul parităţii între cele două formaţiuni pe listele electorale. Peste 400 de membri UNPR, din toate judeţele, s-au strâns la începutul lunii să denunţe fuziunea cu PMP şi să aleagă o altă conducere: Marian Vasiliev - preşedinte, Nuţu Fonta - secretar general. Ulterior, aripa Steriu din UNPR a organizat o altă şedinţă a forului de conducere a partidului, considerat de aripa anti-fuziune drept un "simulacru".

Deputatul Ion Răducanu, liderul parlamentarilor UNPR, preşedinte UNPR Timiş şi purtător de cuvânt al progresiştilor anti-fuziune, vorbeşte într-un interviu pentru stiripesurse.ro despre situaţia din partid. Potrivit acestuia, oamenii lui Steriu nu mai reprezintă UNPR, fuziunea cu PMP a căzut, iar cei 300.000 de membri UNPR din ţară nu vor sprijini PMP în alegeri. Răducanu afirmă că Steriu a avut "misiune" să distrugă UNPR, explică următorii paşi ai progresiştilor şi neagă orice implicare a lui Gabriel Oprea în evenimentele din partid.

Reporter: - Aţi afirmat că fuziunea UNPR-PMP nu s-a produs, iar membrii UNPR care candidează pe listele PMP sunt excluşi. Domnul Steriu susţine altceva. Care este situaţia în prezent?

Ion Răducanu: - Comunicatul transmis de domnul Steriu vine după o acţiune ilegală şi nestatutară iniţiată de nişte trădători ai UNPR. Acţiunea poate fi oglinda oamenilor meschini, perfizi, mincinoşi, disperaţi, înspăimântaţi, pentru că la ei interesul personal e mai presus de orice. De ce spun acest lucru? Pentru că, în conformitate cu legea partidelor politice, conform articolului 8, alin. (2), înscrierea unei persoane într-un alt partid constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. Iar Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, articolele 52, alin. (10) şi (12) prevăd că nu poate fi înscris pe listele unui partid decât membrul partidului respectiv. Ori astăzi fuziunea dintre PMP şi UNPR nu s-a produs. Faptul că a trecut de o primă instanţă, Tribunalul Bucureşti, nu înseamnă că fuziunea s-a produs.

Reporter: Domnul Steriu spunea altceva...

Ion Răducanu: - Potrivit articolului 22 din Legea 14/2003, partidul politic sau, în cazul nostru, noul partid rezultat din comasare dobândeşte personalitate juridică la data rămânerii definitivă a hotărârii instanţei privind admiterea cererii de înregistrare. Ori, la nivelul Tribunalului, sentinţa nu a fost definitivă. Ea s-a dus la Curtea de Apel. În momentul de faţă, alianţa nu poate fi considerată finalizată, întrucât fuziunea convenită nu va putea fi înregistrată în registul special al partidelor politice decât în momentul rămânerii definitive a deciziei la Curtea de Apel. La Curtea de Apel, procesul a fost suspendat. Nu s-a judecat în fond. A fost suspendat pentru că a intervenit un recurs la ÎCCJ al unuia dintre contestatari, care nu a mai avut permisiunea să intre în proces din partea Curţii de Apel. Până nu se judecă acest proces la ÎCCJ, în care să i se spună dacă i se dă dreptul sau nu să intre în proces contestatarului, procesul e suspendat. Între timp, în momentul în care eu m-am ridicat şi am spus că nu putem să mergem mai departe cu această fuziune din cauza nerespectării principiilor parităţii şi principiilor rezultatelor în alegeri, s-a rupt această alianţă. Faptul că domnul ex-preşedinte Steriu şi domnul ex-secretar general Toma au rămas în continuare faţă în faţă cu domnii Tomac şi Onaca nu înseamnă că fuziunea merge mai departe. Faptul că, dintre cele 86 de locuri 1 pe listele de deputaţi şi senatori, 26 sunt ocupate de reprezentanţii UNPR şi 60 de reprezentanţii PMP nu dă nimănui dreptul de a vorbi în numele UNPR. Cei 26 de oameni de pe liste, din care jumătate sunt foşti preşedinţi, nu mai au niciun cuvânt în acest partid.

Pentru că s-a produs această sciziune, am convocat o nouă conferinţă naţională a partidului, în data de 1 noiembrie, desfăşurată statutar, cu 428 de delegaţi şi nu cu 35 de falşi membri de partid care au fost în sală cu Steriu, Toma şi Neagu. S-a hotărât să se revoce decizia de fuziune, fapt care a fost transmis Curţii de Apel Bucureşti. La Conferinţa Naţională, organul suprem al partidului, au participat toate judeţele, unii cu preşedinţii aleşi, alţii cu preşedinţii interimari, adică vicepreşedinţii de la nivelul judeţor al căror preşedinţi s-au înscris în PMP şi nu mai fac parte din partid. S-a ales o altă conducere, un alt Birou Politic Naţional, din care jumătate sunt din vechiul Birou, şi s-a hotărât revocarea hotărârii conferinţei din iulie, când am fost de acord să facem fuziunea în anumite condiţii. Acest lucru a produs pierderea obiectivului esenţial pe care l-a dorit PMP, acela ca la alegerile parlamentare să se prezinte cu un partid rezultat din contopirea celor două, lucru imposibil de a mai fi realizat. Sigur că speranţa liderilor PMP şi a refugiaţilor din UNPR de a beneficia de voturile celor 300.000 de membri UNPR a apus. Eforturile domnului fost preşedinte Steriu sunt determinate în primul rând de disperarea lui şi a lui Toma de a fi traşi pe dreapta, aşa cum li s-a promis de către conducerea PMP, pentru compromiterea alianţei cu UNPR. E teama viscerală a acestor refugiaţi din UNPR în PMP - care nu au făcut front comun cu mine şi nu s-au retras din alianţă în momentul în care au văzut că nu toţi colegii lor au loc pe liste, ci numai ei au, adică şi-au văzut sacii în căruţă - de a rămâne nici pe cal, nici în căruţă. Adică nici parlamentar, nici preşedinţi de organizaţii.

Reporter: - Dar ce mai pot să păţească în momentul de faţă? Nu mai pot fi scoşi de pe liste.

Ion Răducanu: - Nu, dar dacă nu intră în parlament au pierdut şi scopul vieţii lor, au pierdut şi conducerea organizaţiei judeţene UNPR. Înapoi la UNPR nu au ce să mai caute. Domnul Steriu vorbeşte despre preşedinţii care au participat la şedinţă. Păi despre ce preşedinţi vorbeşte? Eu sunt preşedinte ales de şase ani la Timiş. Nici nu putea să convoace ei pe cineva. La Timiş nu va primi PMP niciun vot de la UNPR.

Reporter: - Când au devenit cei 26 de lideri UNPR membri PMP şi de ce numai ei?

Ion Răducanu: - În momentul în care tu depui dosarul de înscriere, tu dai o declaraţie de acceptare a candidaturii, iar dosarul care se face trebuie să spună al cărui partid eşti membru. În momentul în care au depus, nu puteau să fie decât membri ai PMP, pentru că altfel nu le primea dosarul. Ei nu pot fi membri UNPR şi înscrişi pe lista PMP. Deci ei şi-au pierdut calitatea de membri UNPR, pentru că UNPR există în registrul partidelor politice. Faptul că Steriu spune că el este încă preşedinte la UNPR în registrul partidelor, da, pentru că în momentul de faţă hotărârea Conferinţei este transmisă Tribunalului pentru a face modificarea. Nu se face modificarea de azi pe mâine, ci în momentul în care decide un judecător. Poveştile lui Steriu sunt date de disperarea de a fi tras pe dreapta de către conducerea PMP. Aceste minciuni că UNPR nu mai există şi Steriu e încă preşedinte sunt poveşti de adormit copiii. Pe vremea mea, era la radio emisiunea "Noapte bună, copii!". Acum "Noaptea bună, cei care aţi plecat din UNPR!"

Reporter: - În momentul de faţă unde sunt ştampilele? Am văzut că domnii Vasiliev şi Fonta au trimis şi o scrisoare liderilor din teritoriu pentru recuperarea sediilor de la PMP.

Ion Răducanu: - Ştampilele sunt la sediul UNPR, în mâna preşedintelui nou ales, Marian Vasiliev, şi a secretarului general Nuţu Fonta. Steriu nu are nicio ştampilă. El are o ştampilă pe care scrie "preşedintele UNPR", inventată de el. Nicăieri în lumea asta nu există o ştampilă cu preşedintele partidului. De fapt, şi în faţa completului de judecată, avocatul lor a trecut să se retragă pentru că nu avea nicio împuternicire cu ştampilă. Deci UNPR există şi are o altă conducere. Neagu, fostul secretar general al PPDD, şi doamna Man au făcut să dispară 250.000 de euro din conturile partidului, pentru care noi trebuie să dăm socoteală acum la Curtea de Conturi, care ne spune să recuperăm banii. Iar Steriu îl foloseşte în continuare pe Neagu, e mâna lui dreaptă. Cum spunea Seneca: "A te încrede într-un perfid înseamnă a-i da puterea să facă rău." Asta am impresia că se întâmplă. În momentul de faţă, Steriu, Toma, Neagu şi alţi 6-7 foşti preşedinţi nu mai au nicio putere în UNPR. Trebuie să predea sediile, ştampila, patrimoniul, pentru că altfel încalcă flagrant legea şi vor avea de dat socoteală. În câteva zile, sediul de la Bucureşti va fi preluat, iar domnul preşedinte Steriu şi domnul secretar-general Florescu vor trebui să-şi caute un alt loc de campanie.

Reporter: - Care este, în momentul de faţă, situaţia aleşilor locali ai UNPR?

Ion Răducanu: - Aleşii locali care şi-au scris adeziunea la PMP sunt în pericol de a-şi pierde locul pe care îl au în consiliul local. Am comunicat tuturor, încă din fazele incipiente ale fuziunii: consilierii nu pot să se înscrie în PMP decât după ce s-a dat decizia definitivă că s-a făcut fuziunea. După părerea mea, această fuziune nu va mai avea loc. Oricum se prelungeşte câteva luni, nu poveştile lui Steriu că sunt probleme birocratice. Nu, sunt probleme juridice, de procedură, de practică judiciară. Sigur că i-a fugit covorul de sub picioare, dar va trebui să dea socoteală celor 300.000 de membri ai UNPR cum şi-a bătut joc de acest partid şi cum l-a dat pe degeaba.

Reporter: - Pe cine va susţine UNPR la alegerile parlamentare?

Ion Răducanu: - Din bun-simţ politic, eu le urez succes în alegeri reprezentanţilor PMP şi celorlalţi reprezentanţi ai partidelor politice româneşti. Dar UNPR nu este în niciun fel de alianţă în momentul de faţă, în campania electorală, cu PMP. Toţi reprezentanţii noştri care au rămas în UNPR nu sunt membri ai niciun consiliu executiv al PMP. Recomandarea noastră, a celor care conducem partidul, către toţi membrii UNPR din ţară este că noi vom da votul partidelor cu care suntem în alianţă la nivel de localitate. Dăm votul spre interesul guvernării locale. Nu avem nicio obligaţie să dăm votul PMP-ului. Îi felicit pe cei din PMP că au fost mai versaţi decât noi, dar nu pot să accept poziţia foştilor membri UNPR care nu au părăsit alianţa în momentul în care au văzut că suntem bătaia de joc a unora care sunt învăţaţi cu jocuri politice de neiertat. Oricum, mare parte din cei 26 sunt deja în tratative. Dacă ajung parlamentari, vor sări gardul repede, în două săptămâni vor trece ori pe dreapta, ori pe stânga, nu vor rămâne alături de această alianţă.

Reporter: - Ce se întâmplă mai departe cu UNPR?

Ion Răducanu: - Dacă nu se va obţine decizia de anulare a fuziunii, dacă forţele naturii sunt mai presus de noi, atunci va rămâne domnul Steriu cu domnul Tomac, cu domnul Onaca, cu domnul Toma, cu Neagu, dacă între timp nu-l cheamă ăştia să spună ce a făcut cu banii. Vor rămâne ei să conducă. Dacă nu, vor veni ei să se spună de ce au dat partidul. Vom merge pe toate căile de atac. Partidul rămâne în opoziţie, cu 1200 de consilieri locali, cu câteva zeci de primari, cu câteva zeci de viceprimari, cu 27 de consilieri judeţeni. În ianuarie, februarie, martie vor fi alegeri în partid, de jos până sus, că au trecut patru ani de la precedentele alegeri. Vom merge în continuare cu cei care mai cred în progresul României, în patriotism.

Reporter: - Gabriel Oprea mai este implicat în vreun fel?

Ion Răducanu: - Gabriel Oprea nu are nicio implicaţie în această problemă. Că m-au văzut unii pe mine într-o fotografie... sunt poveşti. Oprea nu are absolut nicio implicare în momentul de faţă în partid. El este preşedinte fondator, ales la Conferinţa la care a fost ales preşedinte Steriu. Nimeni nu poate să-i ia acest titlu, cum nu poate să-i ia domnului Iliescu că e fondatorul PSD. Dar nu are nicio implicare, mai ales că are atâtea de făcut şi de apărat şi nu are timp de politică, să se certe cu domnul Steriu, pe care l-a recomandat cu căldură că va duce partidul pe culmi de progres şi victorie.

Reporter: - Rămâneţi la decizia de a vă retrage din politică?

Ion Răducanu: - Am promis oamenilor că după 1 ianuarie voi ieşi din această mizerie de politică. Eu am resposabilitate şi mi-am asumat-o pentru faptul că am căzut în această capcană. Dar eu am ştiut să ies înainte de a cădea în groapă. Pentru Steriu e mai presus să rămână parlamentar şi aşa îşi îndeplineşte şi misiunile pe care le-a avut. Probabil a avut ceva misiuni ca să distrugă partidul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.