Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Absurdistan. Nebunia unor calcule politice iraționale + adevărata MIZĂ a negocierilor

Ich danke dem Himmel
Absurdistan

A venit brusc vara și temperatura a crescut spectaculos nu doar la ”nivelul asfaltului”, ci și la nivelul capetelor care se cred luminate într-ale politicii autohtone. Am avut o moțiune de cenzură. A căzut un guvern. Avem retrageri de demisii. Avem o aproape inexistentă care refuză jocul. Avem calcule politice care mai de care mai surprinzătoare și iraționale. Aflăm de la diverși politicieni, analiști și comentatori că ZERO e mai mare decât 241 și că oastea de strânsură e mai uniformizată ca un întreg.

Decizie CRUCIALĂ a Curții Constituționale în cazul concediilor de maternitate

Problema noastră nu e că a căzut un guvern, ci cum a căzut acel Guvern și, mai ales, teatrul absurd în care Moțiunea de cenzură a fost votată. O Opoziție care a încurcat Parlamentul cu teatrul de păpuși și o Putere care a încurcat ședințele de partid cu rigoarea unei ședințe parlamentare - am asistat parcă la o ședință cu public a Consiliului Național al PSD în care diferitele facțiuni s-au înfierat cu mânie proletară pentru nerealizările prevăzute în cincinalul adoptat la ultimul congres al partidului.

Ce a urmat după acest ”absurdistan” este de emisiuni umoristice. Un partid aflat într-un haos explicat de trecutul glonțului pe la ureche și o Opoziție brusc trezită din adormire și care e gata să combine părți de necombinat până acum câteva zile.

Aflăm că PNL e gata să se combine cu Traian Băsescu în ”interes național”. Prea-cinstitul USR e gata să intre la guvernare chiar și cu PSD, pentru o perioadă cel puțin, și lideri ai Opoziției gata să bată palma cu UDMR chiar la câteva zile după ce rivalizau cu Vadim Tudor pe ecranele televizoarelor invocând furtul Ardealului doar pentru că vedeau roșu o plăcuță bilingvă albastră.

În timpul acesta, miniștrii PSD și-au dat seama că este bine să stai totuși ministru plin și că un joc de prost gust cu retragerea demisiilor ar fi gustat de public. Au sfârșit într-un ridicol total când președintele le-a dat lecții de Constituție la TV.

Veste INCREDIBILĂ pentru românii care nu-şi mai pot plăti ratele la casă

Și de aici încep calculele. Este evident că o majoritate nu se poate face fără PSD. Oricât ar întoarce și ar răsuci problema pe toate părțile, în actuala configurație parlamentară așa ceva este imposibil. Este de neconceput ca o adunătură PNL-PMP-UDMR-USR-facțiune din PSD să se unească armonios, să dea un premier și să aibă o guvernare coerentă! Iată de ce, chiar și de dragul comentariilor, o asemenea ipoteză trebuie exclusă din start. NU se poate face! Și cu cât liderii opoziției înțeleg asta mai repede și ridicolul situației pentru ei s-ar încheia fără să doară prea tare prostia.

Marea problemă se află chiar în interiorul PSD. Este evident că Liviu Dragnea și-ar fi dorit în Sorin Grindeanu un om care să asculte total și care să nu ia pe cont propriu anumite acțiuni. Grindeanu a fost îndepărtat mai greu decât s-ar fi gândit orice PSD-ist și de aici derivă și greutatea de a găsi un înlocuitor.

Liviu Dragnea nu va mai putea decide unul singur ca în Cazul Shhaideh sau în Cazul Grindeanu. Un cec în alb cerut membrilor Comitetului Național Executiv al PSD pare exclus. Va fi o ședință interesantă luni, una în care, dacă nu va exista o soluție negociată dinainte între diferitele facțiuni din partid, se va ajunge la lupte grele. Va fi necesară o adevărată demonstrație de diplomație pentru desemnarea unui premier care să corespundă exigențelor partidului, dar și președintelui Liviu Dragnea. Doar că asta ar fi doar prima parte a bătăliei pentru desemnarea noului premier.

Partea a II-a va fi cu președintele României în ecuație. PSD ar trebui numai și pe baza experienței anterioare să aibă o variantă de rezervă pentru că președintele nu va vrea să îi fie impusă în plic o variantă. Este de așteptat deci ca anumite negocieri, ferite de ochii presei, să aibă loc între Cotroceni și Kiseleff pe marginea acestei operațiuni.

Presiunea mare pe conducerea PSD nu vine de la impotenta Opoziție, ci de la propriul activ de partid. Fără doar și poate social-democrații își doresc de la conducere să îi mențină la guvernare și o eventuală trecere inexplicabilă printr-o criză prelungită sau, prin absurd, o trecere în opoziție ar fi FATALĂ conducerii PSD.

Așa s-ar explica întârzierea convocării CExN al PSD (inițial anunțat pentru vineri și apoi amânat pentru luni, chiar în ziua consultărilor programate la Cotroceni), dar  și teribilul haos care pare că domnește în eșaloanele partidului.

O cristalizare a situației este așteptată în week-end când președintele Klaus Iohannis se va întoarce de la Consiliul European, iar liderii PSD se vor fi vorbit și conturat o soluție sau soluții cu care să vină în fața CExN-ului.

În timpul acesta asistăm la televizor la ”zicerile” anumitor analiști care încurcă Dorința lor cu Jocul politic real. Așa se explică predicțiile dinaintea moțiunii de cenzură și altele asemenea. Asaltul absurdistanului continuă!...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.