Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Democrată Congo a prezentat o înregistrare video cu asasinarea a doi experţi ONU

reuters
passport congo

Autorităţile din Republica Democrată Congo au prezentat luni o înregistrare video despre care susţin că prezintă asasinarea a doi experţi ONU, în martie, în provincia Kasai din centrul ţării, transmite AFP. Colonelul Pierre-Rombaut Mwanamputu, purtător de cuvânt al poliţiei congoleze, a declarat că autorităţile au obţinut înregistrarea "datorită perspicacităţii" criminaliştilor, fără a da alte detalii.

În filmul de aproximativ două minute se văd doi albi - un bărbat şi o femeie - ale căror semnalmente corespund cu cele ale experţilor ONU Michael Sharp, american, şi Zaida Catalan, cu dublă cetăţenie suedeză şi chiliană, înconjuraţi de şapte bărbaţi care vorbesc limba tshiluba şi sunt înarmaţi cu macete şi bastoane, iar unul dintre ei cu o puşcă model vechi. Prin intermediul unui translator care nu apare în imagini, bărbaţii înarmaţi le promit reprezentanţilor ONU că le vor arăta în brusă locul unor gropi comune. Aparent neliniştit, bărbatul alb îl întreabă pe translator, în franceză, cu un puternic accent englez: "De ce sunt înarmaţi şi nervoşi?".

Imediat, cei doi albi sunt obligaţi să se aşeze pe jos. Un foc de armă tras din afara cadrului filmării îl loveşte pe bărbat în piept. O voce ordonă în franceză: "Trageţi!". Femeia se aruncă înspre bărbat ca şi cum ar vrea să îl apere, dar este lovită în spate de un glonţ. Vocea urlă "Trageţi!" şi se mai aud trei focuri de armă. Apoi, aceeaşi voce din afara cadrului ordonă în tshiluba: "Nu mai irosiţi muniţia, tăiaţi-i capul. Taie întâi părul care o să-mi întărească puterile". Un adolescent îi taie capul femeii.

Un purtător de cuvânt al guvernului RD Congo afirmă că asasinatul a fost comis de terorişti care trebuie "eradicaţi prin orice mijloace". El a susţinut că atrocităţile din Kasai, în special împotriva agenţilor comisiei electorale naţionale, sunt de natură să compromită desfăşurarea alegerilor la data stabilită, conform Agerpres. RD Congo este în criză politică, arată AFP. Preşedintele Joseph Kabila, aflat la putere din 2001, şi-a încheiat mandatul în decembrie şi potrivit Constituţiei nu ar mai avea dreptul să candideze. Un acord încheiat la 31 decembrie prevede organizarea de alegeri anul acesta, dar perspectiva pare tot mai îndepărtată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.