Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova a rămas cu ochii-n soare. Uniunea Europeană a sistat ajutorul financiar

Chisinau

Situaţia din Republica Moldova a făcut obiectul unei dezbateri marţi seara în Parlamentul European care, pe fondul recentelor evoluţii politice de la Chişinău, a decis amânarea acordării unei asistenţe financiare de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, relatează miercuri Radio Chişinău, conform agerpres.

Potrivit unei declaraţii a Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova, până la alocarea primei tranşe din acest ajutor, autorităţile moldovene vor trebui să-şi asume implementarea unor măsuri din memorandumul de întelegere dintre cele două părţi, specifică portalul IPN.

Român căutat pentru CRIMĂ în Germania, prins şi arestat într-un sat din Ungaria

În declaraţia lor, europarlamentarii denunţă politizarea instituţiilor de stat din Republica Moldova, corupţia, dependenţa justiţiei şi tergiversarea investigaţiilor privind fraudele bancare.

Modificarea sistemului electoral se poate produce doar în condiţiile în care există un sprijin din partea societăţii şi un consens politic larg, nu doar susţinere din partea partidelor din parlament, au subliniat aceştia, atrăgând atenţia că guvernanţii de la Chişinău trebuie să ţină cont şi de avizul Comisiei de la Veneţia.

"La 5 mai, parlamentul Republicii Moldova a adoptat două proiecte care pot să ducă la schimbări importante în sistemul politic. Proiectul privind votul uninominal a fost înaintat de Partidul Democrat, iar celălalt a fost înaintat de preşedintele Igor Dodon. Cetăţenii Republicii Moldova sunt cei care trebuie să decidă în legătura cu modificarea sistemului electoral, nu doar partidele parlamentare. Orice schimbare a sistemului electoral trebuie să se bazeze pe un consens din partea forţelor politice, trebuie să existe o susţinere cât mai largă", a declarat Christos Stylianides, raportor al PE privind situaţia din Republica Moldova. "Noi vom susţine reformele care vor fi în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova", a insistat el, conform Jurnal.md.

AVERTISMENT şoc: Coreea de Nord poate lua la ţintă China şi Rusia

Marţi, reprezentanţii Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului European urmau să discute despre modalităţile de acordare a banilor, dar convorbirile au fost amânate pentru cel puţin o lună, conform Moldova.org.

Conform postului de radio Europa Liberă, mai mulţi deputaţi ai Partidului Democrat din Republica Moldova (de guvernământ) s-au aflat marţi la Parlamentul European, încercând să-i convingă pe reprezentanţii partidelor de centru-dreapta - PPE şi ALDE - să renunţe la propunerea de amânare a ajutorului financiar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.