Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Alegerea președintelui de către Parlament a devenit neconstituțională

big-republica-moldova-sarbatoreste-22-de-ani-de-independenta

Curtea Constituțională a Republicii Moldova decis ca alegerea președintelui să fie făcută prin vot direct de către cetățeni și nu de către Parlament. Prin această decizie, Republica Moldova încetează să fie o republică parlamentară și se deschide posibilitatea ca ea să devină o republică semi-prezidențială, în care președintele își poate juca contra Parlamentului posibilitatea de a numi un prim-ministru.

Actualul președinte rămâne în funcție până la terminarea mandatului, iar următorul președinte va fi ales de cetățenii Republicii Moldova prin vot secret. Acesta trebuie să aibă mai mult de 50 la sută din voturi în caz contrar va fi organizat al doilea scrutin unde vor participa ultimii doi candidați cu cele mai multe voturi, informează Deschide.md.

Curtea a invocat nevoia de a evita un vid legislativ, și impune "revigorarea" cadrului legislativ anterior Constituției curente.

"Având în vedere imperativul evitării unui vid legislativ, precum și ținând cont de urgenta abordării impasului constituțional în contextul expirării apropiate a mandatului actualului președinte, Curtea dispune revigorarea mecanismului legal anterior modificării Constituției ce ar asigura alegerea președintelui cu vot direct de către cetățeni", a motivat Curtea.

Nu mai departe de luna noiembrie, anul trecut, CCRM lua decizii pe baza faptului că Președintele ar constitui "emanația" Parlamentului:

„Curtea Constituţională a subliniat că în cadrul republicii parlamentare, în condiţiile în care atât Preşedintele ţării, cât şi Guvernul sunt autorităţi ce constituie emanaţia Parlamentului, expirarea mandatului Preşedintelui nu poate bloca soluţionarea crizei instituționale prin dizolvarea Parlamentului, atunci când organul legislativ şi reprezentativ suprem nu-şi mai poate exercita funcţiile.”

Citiți și: Republica Moldova, în pragul unui blocaj politic

Dealtfel, nu este cu totul neobișnuit ca deciziile CCRM să aibă un impact profund și surprinzător asupra vieții politice moldovenești. În aprilie 2013, Curtea a decis că prim-ministrul Republicii Moldova nu poate fi suspectat de acte de corupție, invalidând decizia de numire a lui Vlad Filat.

Ideea alegerii directe a președintelui este foarte populară printre moldoveni și este de așteptat că partidele care au sprijinit protestele din stradă vor căuta să folosească această ocazie pentru a-și promova candidații promițând că aceștia vor căuta să țină sub control puterea guvernului Filip. Mandatul actualului președinte, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.