Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova, apel DISPERAT la ONU: 'Reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale'

republica moldova

Republica Moldova s-a adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite cu cererea de a include retragerea forţelor de menţinere a păcii ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, programată să se desfăşoare la 12 septembrie, relatează Deschide.md, Moldpres şi Radio Chişinău, scrie agerpres.ro

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care apreciază că prezenţa trupelor ruse "reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale". 

La finele lunii iulie, parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie în care solicită retragerea trupelor şi a muniţiilor Rusiei de pe teritoriul republicii. În declaraţie, deputaţii afirmă că "aflarea trupelor şi a tehnicii militare străine pe teritoriul ţării noastre este neconstituţională şi prezintă o ameninţare la adresa securităţii statului".

Inspecţia Judiciară, reacţie de ULTIMĂ ORĂ la anunţul ministrului Justiţiei


"Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, solicită ca problema retragerii definitive a trupelor militare internaţionale de pe teritoriul Transnistriei să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale", se menţionează în mesaj. 

În acest sens, diplomatul moldovean a amintit că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declaraţie adoptată la summitul de la Istanbul ca Federaţia Rusă să-şi retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul republicii.

SCANDAL Ofițeri SPP anchetați internațional ar fi dispuși în dispozitivele de protecție ale Președintelui României și procurorului-șef al DNA


"Niciun stat nu are dreptul să împiedice aplicarea principiului dreptului internaţional, potrivit căruia forţele armate ale unui stat nu se pot afla pe teritoriul unui alt stat fără acordul său", menţionează reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU. 

De asemenea, Curtea Constituţională a aprobat în mai o hotărâre potrivit căreia "dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de state străine, este neconstituţională". 

Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a confirmat că autorităţile de la Chişinău au solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul republicii, într-o postare pe pagina sa de Facebook. "De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federaţia Rusă ne intimidează, ţinând ilegal pe teritoriul ţării noastre trupe, muniţii şi armament", scrie Andrian Candu, asigurând că autorităţile moldovene vor continua să facă totul pentru reintegrarea teritoriului Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.