Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a depus o plângere la CEDO

Procurorul general cere ridicarea imunitatii fostului premier moldovean Vlad Filat

Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează joi Jurnal.md, potrivit Agerpres.

În cerere, Filat motivează că, pe parcursul procesului judiciar, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. 

Deşi a fost ales membru al parlamentului în urma unui scrutin democratic, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat în 2015 au fost dispuse cu încălcarea flagrantă a dreptului intern, spun avocaţii fostului premier. În acest sens, Vlad Filat a cerut constatarea încălcării articolul 6 al Convenţiei, care prevede dreptul la un proces echitabil. 

În plângerea sa la CEDO, Filat a invocat şi încălcarea dreptului la şedinţe publice de judecată. "Am fost victima unui proces desfăşurat în condiţii obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media", susţine fostul premier moldovean, adăugând că nu i s-a prezentat niciun element că un proces deschis ar fi "afectat interesul justiţiei". 

De asemenea, potrivit avocaţilor săi, lui Vlad Filat i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori şi de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. 

Totodată, pe tot cursul procesului, Filat a apărut încătuşat şi înconjurat excesiv de mascaţi. "Acest lucru a indus opiniei publice de la bun început ideea vinovăţiei lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viaţa privată, ci şi imaginea publică", mai spun avocaţii. 

Scopul menţinerii arestului preventiv până la finalul procesului a fost înlăturarea lui Filat din spaţiul public şi politic, se menţionează în plângerea depusă la CEDO. 

Reprezentantul lui Vlad Filat la CEDO, avocatul Igor Popa, este convins că CEDO va obliga instanţa naţională să revizuiască dosarul şi să îl repună în drepturi. "Ceea ce s-a întâmplat în acest dosar de rezonanţă este o eroare judiciară. Cu siguranţă, acest caz va completa şirul dosarelor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană. Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanţele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalităţi pe bandă rulantă", susţine avocatul Igor Popa. 

În 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la CEDO pentru încălcarea condiţiilor de detenţie din penitenciarul nr.13, reţinerea şi arestarea sa ilegală. 

Fostul premier moldovean a fost acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă, cu un prejudiciu estimat la 250 de milioane de dolari, fonduri ce ar fi provenit din conturile Băncii de Economii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.