Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Google și politicienii

Google Trends

Să ne uităm la căutările pe Google după Andrian Candu, președintele Parlamentului din Republica Moldova. Vedem cum are momente mai bune sau mai proaste, dar variază în mod rezonabil.

content-image

Să suprapunem, cu roșu, căutările după Iurie Leancă, viceliderul parlamentar. Vedem cum acesta are un platou corespunzând unei perioade când a fost în atenția publică și apoi o revenire în timpul ultimelor alegeri prezidențiale (la care a candidat).

content-image

Din nou, nimic inexplicabil.

Dar să ne uităm și la căutările privindu-l pe Pavel Filip (galben). Interesul stârnit de el este concentrat covârșitor în momentul lansării sale ce premier. Vârful său de căutări este de 4 ori mai înalt decât al lui Andrian Candu și cu o treime mai mare decât al lui Iurie Leancă. Dar nu vârful ne surprinde ci "căderea" de după.

content-image

Un singur vârf  poate avea multiple cauze. Dar să ne uităm puțin și la Maia Sandu (verde). Vârful Maiei Sandu (la ultimele alegeri prezidențiale) este de aproape  6 ori mai mare decât vârfuul premierului Filip. Adică de aproape 24 de ori mai mare decât vârful președintelui Parlamentului Candu.

content-image

Priviți cum celelalte linii pur și simplu se aplatizează. O să ziceți că nu e neapărat ceva surpinzător, că Maia Sandu a fost un fenomen politic, etc. Haideți atunci să suprapunem căutările după Vlad Filat (fost premier). Vârful lui Filat este de 3 ori mai înalt decât vârful Maiei Sandu, adică de peste 70 de ori mai mare decât vârful lui Andrian Candu.

content-image

Fără aceste vârfuri politicienii menționați ar fi, în linii mari, comparabili între ei ca nivel de interes online. Dar vârfurile sunt atipice pentru ceea ce presupunem a fi interesul stabil trezit de un politician (de exemplu în România, dar nu numai). O parte de variație am putea-o explica prin faptul că Moldova este o țară mică, populația cu acces Internet este și mai mică, iar utilizatorii de Google (și nu motoare rusești de căutare) sunt și mai puțini. Astfel, într-o populație mică, variațiile pot fi mai mari.

Chiar și așa, fenomenul rămâne neobișnuit. Nu putem trage concluzii definitive doar cu aceste date, dar, probabil, graficele spun ceva despre scurtimea și intensitatea perioadelor de concentrare pe politică a vecinilor de peste Prut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.