Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectiva 2015: best of corupție locală

SORIN OPRESCU - CIOLPANI

Corupția nu este un fenomen întâlnit doar la scara mare a politicii din România. De fapt, corupția și-a găsit un loc călduț, mai ales, în administrațiile locale. Nu doar parlamentarii sau cei din Guvern au fost pe lista DNA în 2015. Mulți primari, inclusiv din București, au fost acuzați că au băgat mâna, adânc, în sacul cu banii care nu le aparțineau lor, ci cetățenilor.

2015 a fost anul în care s-au întâmplat, în București, cutremure pe care nu ni le-am imaginat mulți dintre noi. Sorin Oprescu a ajuns după gratii. Multora nu le-a venit să creadă, dar se pare că până la urma cine încalcă legea plătește. Pe lista mai intră Andrei Chiliman și Marian Vanghelie, doi edili care păreau că vor mai conduce sectoarele 1 și 5 mulți ani de acum încolo, pentru că niciun contracandidat nu era suficient de puternic.

Care sunt cazurile de corupție de la nivel local, cu nume cunoscute la nivel național sau mai puțin, din 2015? Vă invităm să facem o scurtă trecere în revistă:

În martie este reținut și pus sub acuzare Iulian Bădescu (PSD, ex-PDL), primarul Ploieștiului. În mai, el este trimis în judecată sub acuzații de abuz în serviciu (2 acte materiale), luare de mită (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută (...)(6 acte materiale) și folosirea influenței (2 infracțiuni).

În iulie este începută urmărirea materială în alt dosar, pentru luare de mită și abuz în serviciu. În acest dosar, și Sebastian Ghiță este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

În martie este reținut Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. El este trimis în judecată în iulie, fiind acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Și tot în martie începe urmărirea penală împotriva unui alt PSD-ist: Radu Mazăre, fost primar al Constanței. El este acuzat de luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu și conflict de interese (două infracțiuni). În aprilie el este trimis in judecată pentru patru acuzații de abuz în serviciu.

În decembrie, Mazăre este trimis din nou în judecată pentru luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu, conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Este al doilea dosar început în 2015 și al treilea pe rol.

În martie este trimis în judecată, în arest preventiv, Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, acuzat de trafic de influență. Alături de el este trimis în judecată, tot în arest la domiciliu, și Dorin Cocoș, om de afaceri cu legături în PDL și fostul soț al Elenei Udrea.

În iulie, Ștefan este este trimis în judecată din nou, de data asta sub sub acuzația de „folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid”. El ar fi înfăptuit această infracțiune prin intermediul GIGA TV.

În aprilie este începută urmărirea penală împotriva lui Gheorghe Nichita, primar al Iașului, acuzat de o listă generoasă de infracțiuni:

  • instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii(...)(cinci acte materiale)
  • instigare la abuz în serviciu (...),
  • instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
  • instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături el sunt urmăriți Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași și Ștefan Avârvarei, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași. În Noiembrie, Nichita este trimis în judecată. Interesant în cazul lui Nichita este că acesta și-a subordonat autoritățile locale pe care le-a pus să... o țină sub supraveghere pe iubita lui.

În octombrie Nichita este reținut într-un alt dosar pentru luare de mită. Alături de el este luat în vizor Tiberiu Urdăreanu, acuzat de dare de mită. În decembrie cei doi sunt trimiși în judecată.

În mai Sorin Frunzăverde (PNL), președinte al CJ Caraș Severin, este pus sub contrl judiciar. În iulie, el este trimis în judecată, fiind acuzat folosire a influenței, ori a autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual și uz de fals.

În iunie este reținut Gheorghe Scripcaru, fost primar al Brașovului pentru abuz în serviciu (4 infracțiuni) și luare de mită.

În iulie începe urmărirea penală contra lui Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliu Judeţean Brăila, acuzat de trafic de influenţă și a lui Ioan Niculae, patronul grupului INTERAGRO, acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. În decembrie este instituit în dosar sechestru asupra bunurilor imobile ale INTERAGRO SA și INTERVITT SRL (ambele aparținând lui Ioan Niculae) până la concurența sumei de 11.438.169 lei.

În septembrie este reținut Sorin Oprescu, primar al Bucureștiului, sub acuzația de luare de mită. Conform procurorilor el a aderat la „un grup bine organizat (..) prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte” Astfel, susțin procurorii, „executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea”.

Oprescu este arestat preventiv și, în 15 septembrie, suspendat din funcție. Urmărirea penală se extinde, el fiind acuzat în octombrie de spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

În octombrie începe urmărirea penală contra lui Gheorghe Ciuhandu, sub acuzația de abuz în serviciu.

În noiembrie începe urmărirea penală contra lui Cristian Piedone acuzat de abuz în serviciu, și fals intelectual. Investigația este cauzată de incendiul de la clubul Colectiv.

În decembrie este reținut Mircea Govor, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare pentru folosirea influenței sau autorității, în scopul obținerii foloase necuvenite (2 infracțiuni) și șantaj în formă agravată (4 infracțiuni).

Tot în decembrie, Andrei Chiliman este acuzat într-un nou dosar de abuz în serviciu și complicitate la distrugere. Conform procurorilor, el „a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă,(…) prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei.”

Tot în 2015 se decide...

Ianuarie: începerea urmăririi penale și reţinerea lui Teodor Pavel, primar al oraşului Recaş, acuzat e instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu,

Ianuarie: Începerea urmăriri penale şi reţinerea lui Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni jud. Harghita, acuzat de abuz în serviciu și şantaj.

Martie: începerea urmăririi penale și reținerea lui Minel Prina, primar al municipiului Slatina, sub acuzația de complicitate la trafic de influență.

Martie: începerea urmăririi penale sub control controlul judiciar a lui Dumitru Pantazi, primar al municipiului Pașcani, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Aprilie: începerea urmăririi penale și reținerea lui Robert Kalman, primar al municipiului Miercurea Ciuc, acuzat de abuz în serviciu (2 infracțiuni), instigare la abuz în serviciu și conflict de interese.

Mai: începerea urmăririi penale și reținerea lui Constantin Hogea, fost primar al municipiului Tulcea, acuzat de luare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. Alături de el este urmărită și soția Valeria.

Mai: trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni, județul Harghita, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, șantaj și instigare la delapidare.

Iulie: trimiterea în judecată, sub arest la domiciliu, a lui Constantin Hogea, primar al municipiului Tulcea, pentru luare de mită, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. Sotia și fiica sunt și ele trimise în judecată sub control judiciar.

Octombrie: începerea urmăririi penale și reținerea lui Adrian Stan, primar al orașului Techirghiol, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Noiembrie: trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Stan.

Noiembrie: începerea urmăririi penale și reținerea lui Mihai Stepănescu, primar al municipiului Reșița, județul Caraș-Severin, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.

Noiembrie: începerea urmăririi penale și reținerea lui Ioan Maricuța, primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni din care una în formă continuată, 10 acte materiale), luare de mită, (4 infracțiuni) spălare de bani în forma instigării.

Decembrie: trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Mihai Stepănescu, primar al municipiului Reșița, județul Caraș-Severin, fost, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.

Decembrie: reținerea Mariei Precup, primar al municipiului Reghin, acuzată de luare de mită și abuz în serviciu.

Decembrie: trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Florea Dorin, primar al municipiului Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Sursa foto: Mediafax - Marius Dumbrăveanu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.