Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectiva 2015: Cine au fost campionii corupției

image_thumb[7]

image_thumb[7]Ca în fiecare final de an, oamenii își pun în balanță așteptările și realizările, temerile și decepțiile. În ceea ce privește activitatea justiției, anul 2015 a fost unul plin. Mari dosare de corupție începute și altele, care păreau a se întinde la nesfârșit, au fost finalizate.

Ianuarie:

Prima lună a anului 2015 a început în forță pentru activitatea anticorupție. Adriean Videanu, Dorin și Alin Cocoș, Alina Bica și fostul ei consilier, Florentin Mihăilescu, au fost arestați printr-o decizie a Înaltei Curți. Decizia a fost luată în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica. Dintre cei cinci, Dorin Cocoș și Alina Bica erau deja în stare de arest, primul în dosarul Microsoft, iar Alina Bica în dosarul privind despăgubirea ilegală a unui teren supraevaluat. Tot în ianuarie a fost finalizat și un dosar întins pe parcursul a șase ani, adunând 78 de termene de judecată. Vorbim despre dosarul privatizărilor strategice, la finalul căruia fostul ministru al Economiei în guvernul Tăriceanu, Codruț Sereș, a primit o sentință de patru ani și opt luni de închisoare. În același dosar, Zsolt Nagy, fost ministru al comunicațiilor în același guvern a fost condamnat la patru ani de închisoare..

Februarie:

Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare, după ce a luat mită în valoare de 520.000 de lei, sub forma executării unor lucrări la casa mamei sale. Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare, pentru delapidarea fondurilor Ministerului Tineretului cu 2.7 milioane lei. Sebastian Ghiță, cunoscut ca apropiat a lui Victor Ponta, a fost pus în februarie sub urmărire penală și control judiciar în dosarul lui Iulian Herțanu (cumnatul fostului prim-ministru), în care acesta din urmă este acuzat de constituire a unui grup infracțional, deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală. Anul nu a început prea bine nici pentru Elena Udrea, care a fost plasată în arest din data de 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”. Fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat la șapte ani și opt luni de închisoare, sub acuzația accesării ilegale de fonduri PHARE, în valoare de aproximativ 900.000 euro.

Martie:

Prima lună a primăverii nu a venit cu foarte mult soare pentru Marian Vanghelie. Acesta a fost plasat în arest preventiv în data de 14 martie, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. Conform rechizitoriului procurorilor, fostul primar al sectorului 5 a primit mită în perioada 2006 – 2014 în valoare de 30.403.000 de euro. Horia Georgescu, fostul președinte ANI, a fost arestat preventiv în dosarul restituirilor ilegale de la ANRP, suma prejudiciată în acest dosar fiind de 84.588.304 euro. Prima lună de primăvară aduce odată cu ea și o premieră, Toni Greblă fiind primul judecător al Curții Constituționale pus sub acuzare. Acesta este anchetat pentru fapte de corupție, sprijinind exporturi ilegale în Rusia precum și pentru ajutorul dat finului său, Ion Bîrcină, cu scopul obținerii de contracte de către acesta din urmă.

sovamirÎn data de 25 martie, Dan Șova a scăpat de arestarea preventivă, după ce s-a considerat că în Senat nu s-a îndeplinit numărul necesar de voturi. Senatorii au acordat 79 de voturi „pentru”, 67 „contra”, iar 5 voturi au fost anulate. La momentul respectiv, conform regulamentului Senatului, hotărârile se aprobau doar dacă erau votate de majoritatea senatorilor din numărul lor total, nu din numărul celor prezenți. Din cauza scandalului creat, acest regulament a fost schimbat o săptămână mai târziu.

Aprilie:

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost trimis în arest preventiv pentru trafic de infuență. Ulterior, acestuia i s-au mai adăugat și acuzațiile de spălare de bani și efectuarea unor acte de comerț incompatibile cu funcția. Dintre bunurile acestuia puse sub sechestru, amintim 3 lingouri de aur în valoare de 465.355 lei și 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro și 73.077 dolari. Deși vara încă nu venise, Constanța era în centrul atenției prin arestarea primarului Radu Mazăre, acuzat de luare de mită în valoare de nouă milioane euro.

Mai:

În data de 6 mai, Poliția Română a înregistrat un mandat de arestare europeană pe numele lui Marko Attila, după ce acesta nu a fost găsit în România. Fostul deputat UDMR este anchetat în dosarul restituirilor ilegale de la ANRP. Justiția îl condamnă pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Fraudă la referendum”. Social democratul a făcut recurs și între timp a ajuns să ocupe prima funcție în PSD. A adoptat și o serie de criterii de integritate, dar sentința finală nu a fost încă pronunțată. Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, a fost plasat în arest la domiciliu în data de 14 mai, după ce a fost acuzat de favorizarea infractorului și fals intelectual.

Iunie:

Cea mai bogată primărie din țară primește o lovitură după ce Andrei Chiliman a fost suspendat din funcția de primar al sectorului 1. Acesta a fost plasat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență. În același dosar mai sunt anchetați și Vlad Moisescu, fostul președinte al PNL București, Ioana Costescu, consilier personal al primarului, și Ion Brad, consilier local al sectorului 1. Luna iunie a fost cu ghinion și pentru Victor Ponta, pe numele acestuia fiind dispusă cererea de urmărire penală în dosarul „Turceni - Rovinari”. Fostul prim-ministru este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătura privată (17 infracțiuni),complicitate la evaziune fiscală și spălare de banilor. Camera Deputaților s-a întrunit în premieră pentru a vota aprobarea cererii de urmărire penală a primului-ministru, votul final fiind negativ. Negativ a fost și votul dat de Senat, în privința cererii de reținere și arestare în cazul lui Dan Șova.

Iulie:

Sebastian Ghiță este urmărit penal în al doilea dosar, în care este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. În același dosar este anchetat și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, acuzat că a finanțat echipa de baschet Asesoft Ploiești, controlată de patronul RTV, fără respectarea prevederilor legale.

August:

În această lună, procurorii DNA au dispus extinderea controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile pentru Gheorghe Nichita. De asemenea, în dosarul restituirilor ANRP au fost trimiși în judecată opt inculpați, printre care fostul deputat Theodor Nicolescu, Marko Attila și omul de afaceri Horia Simu. Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese și abuz în serviciu, privind finanțarea ilegală a două cluburi sportive.

Septembrie:

Primarul Capitalei Sorin Oprescu este reținut de DNA. Acuzațiile aduse fostului primar general sunt de luare de mită, constituire a unui grup infracțional, spălare de bani și abuz în serviciu. Tot în luna septembrie, DNA a transmis Procurorului General, în vederea sesizării  președintelui României, Senatului, Camerei Deputaților și Parlamentului European pentru efectuarea cererilor de urmărire penală privind acordarea licențelor Microsoft față de nouă persoane care au îndeplinit funcția de ministru. Ecaterina Andronescu, acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care ocupa funcția de ministru al Educației. Vreme Valerian, pentru abuz în serviciu în perioada în care a fost ministru al Comunicațiilor. Mihailescu Petre Șerban, pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani în calitate de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului. Dan Nica, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în perioada în care era ministru al Comunicațiilor. Alți foști miniștri pentru care s-a început urmărirea penală sunt: Țicău Adriana, Sandu Gabriel, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Nicolae Tănăsescu.

Octombrie:

Pe numele Elenei Udrea s-a început urmărirea penală într-un nou dosar pentru luare de mită, trafic de influență, instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, spălare de bani și fals în declarații din perioada când aceasta a ocupat funcția de ministru al Turismului și ministru interimar al Mediului. Fostul director al RAAPPS, Surdu Georgian Gabriel, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru cumpărare de influență. Procurorii DNA au dispus urmărirea penală în continuare a primarului din Baia Mare Cătălin Cherecheș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, complicitate, complicitate la fals în înscrisuri și complicitate la evaziune fiscală. Gheorghe Nichita a fost arestat preventiv sub acuzația luării de mită. Luna se încheie cu plasarea Elenei Udrea sub control judiciar cu o cauțiune de 5 milioane lei.

Noiembrie:

Luna noiembrie începe cu mare agitație la DNA și în întreg spațiul public, după tragicul incendiu produs în clubul Colectiv din Capitală. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, precum și alți funcționari din primărie au fost reținuți 24 de ore sub acuzația de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Împotriva lui Darius Vâlcov s-a dispus începerea urmăririi penale în cel de-al treilea dosar și a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Nicolescu Constantin, fost președinte al CJ Argeș, care se află la închisoare într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni alături de 38 de primari, de deputatul PSD Mircea Drăghici și alte două persoane. Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii iunie 2009, în contextul derulării procedurilor de desfășurare a unui concurs de ocupare a unor funcții de conducere la nivelul instanțelor, inculpatul Nicolescu Constantin, în calitate de președinte al Consiliului județean Argeș și totodată de președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcțiile publice și politice deținute, în scopul de a ajuta un magistrat să ocupe o funcție de conducere într-o instanță, pe alte criterii decât cele ale competenței profesionale. În cele din urmă, candidatul susținut de inculpat nu a obținut nota necesară pentru ocuparea funcției respective.

Decembrie:

Dan Șova a fost reținut și arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, după ce senatorii au aprobat prin vot cererile DNA.  Un dosar sonor este și cel instrumentat de procurorii DNA împotriva lui Remus Truică, Dan Andronic și a altor trei persoane, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional, spălare de bani, trafic de influență sau dare de mită. În dosarul privind retrocedările ilegale de la ANRP, DNA a înaintat cereri de arestare pentru Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. Camera Deputaților a funcționat pe sistemul „una caldă, alta rece”, încuviințând arestarea primului, dar refuzând-o în cazul lui Teodorescu. Pe numele acestuia procurorii DNA au pus cauțiune.

Tot de la PSD a fost arestat preventiv vicepreședintele CJ Satu Mare, Mircea Govor. În acest dosar, în calitate de martor, a fost audiat și Liviu Dragnea. Totodată,  în același dosar a fost extinsă urmărirea penală și față de deputatul PSD Andrei Dolineaschi. Andrei Dolineaschi face parte din noua conducere a PSD, după ce a renunțat la funcția de președinte al organizației județene PSD Botoșani pentru aceea de vicepreședinte. Andrei Dolineaschi, fost secretar general al PSD, a fost ales vicepreședinte PSD pe data de 18 octombrie.

12316564_1065016893549320_3581059344837640770_nAnul 2015 a fost, așadar, un an aglomerat din punct de vedere al activității justiției. Pentru destinderea atmosferei, merită să amintesc și câteva momente definitorii pentru talentul românilor de a scăpa de depresii prin a face haz de necaz.

Cine spune că activitatea din Parlament este sobră și plictisitoare, găsindu-le scuze celor filmați de-a lungul timpului cum au căzut pradă somnului, se înșală amarnic. Acest an a oferit publicului momente mai mult sau mai puțin amuzante, sau, după caz, momente într-o proporție mai mică sau mai mare înjositoare. Amintim aici ungerea cu mir a lui Dan Șova, care până la un anumit punct a părut să aibă efect. Într-un final, în ideea ulciorului care nu merge de multe ori la apă, senatorii s-au hotărât că nu îl pot scăpa la infinit și au aprobat reținerea și arestul preventiv. Un alt moment demn de pierderea scrisorii lui Caragiale a fost reprezentat de...pierderea bilelor de vot, după cererile justiției pe numele Elenei Udrea. Cum ar zice un intervievat al PRO TV într-o declarație, s-a produs o „extorsiune a unui degajament”, fapt ce a dus la încuviințarea reținerii fostului ministru pentru 24 de ore, dar nu și pentru arestarea preventivă. După obișnuințele unui site autohton, care scrie despre semne masonice, reptilieni sau invadări extraterestre, deja consacratul gest al Elenei Udrea de a-și duce degetul la nas ar merita începerea unui serial de investigații, care probabil că ne va duce cu semnificațiile până la descoperirea tuturor secretelor Egiptului Antic sau a Atlantidei. Și ultimul dar nu cel din urmă, prințul tuturor românilor Paul, și-a îndeplinit veșnica sa dorință: L-au prinț!

Sursa foto: caricatură de Ion Barbu, via codruvrabie.eu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.