Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune la vârf în Turcia: MODIFICĂRI MAJORE în cadrul armatei epurate

en.trend.az
turcia armata

Premierul turc Binali Yildirim urmează să se întâlnească joi cu cei mai înalţi comandanţi ai armatei în cadrul unui Consiliu Militar Suprem (YAS) pentru a remania o armată epurată de aproape jumătate dintre generalii săi după puciul eşuat, relatează AFP, citează agerpres.ro

Această reuniune la vârf intervine într-un moment în care puterea islamo-conservatoare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi-a intensificat miercuri "marea curăţenie" destinată să scoată afară din joc susţinătorii predicatorului exilat Fethullah Gulen, pe care îl acuză că ar fi urzit tentativa de lovitură de stat, ceea ce acesta neagă.

SINGURUL lucru de care se tem ruşii. Ar putea salva România


Canalele media sunt în prima linie a epurărilor prin anunţul oficial făcut miercuri despre închiderea a 45 de publicaţii, 16 canale de televiziune, trei agenţii de presă, 23 de posturi de radio, 15 reviste şi 29 de edituri. Aceste măsuri se adaugă celor 89 de mandate de arestare emise împotriva unor jurnalişti de luni până miercuri. 

Epurarea este la fel de drastică în rândurile armatei, unde doar o mică parte se ridicase împotriva puterii în noaptea de 15 spre 16 iulie, utilizând avioane de vânătoare şi elicoptere cu care provocase haos pe străzile Ankarei şi Istanbulului. 

149 de generali şi amirali au fost astfel destituiţi din armată pentru "complicitatea lor la tentativa de lovitură de stat", potrivit unui responsabil turc. Printre ei se află 87 de înalţi ofiţeri ai armatei terestre, 30 din aviaţia militară şi 32 din marină. În afară de aceştia, 1.099 de ofiţeri au fost de asemenea înlăturaţi din armată ca "nedemni" să facă parte din ea. 

YAS ar urma deci să înlocuiască o mare parte din ierarhia militară în cursul reuniunii sale de joi care va dura întreaga zi. Ofiţeri inferiori ar urma astfel să fie promovaţi în eşaloane superioare.

PRESA FRANCEZĂ, decizie fără PRECEDENT după atentatul sângeros de la Nisa


Ca semn al neîncrederii puterii, reuniunea nu se va ţine ca de obicei la cartierul general al armatei, ci la reşedinţa primului ministru din Ankara. 

După lovitura de stat eşuată din 15 iulie, 176 de generali au fost arestaţi, adică jumătate dintre generalii şi amiralii armatei, potrivit cifrelor comunicate de Ministerul de Interne. 

Conform agenţiei de presă Anadolu, peste 8.600 de militari au luat parte la lovitura de stat eşuată, adică doar o mică parte a armatei turce. 

Ministrul energiei şi ginere al preşedintelui Erdogan, Berat Albayrak, a dezvăluit miercuri că YAS avea deja intenţia - înainte de tentativa de lovitură de stat eşuată - să se reunească în cursul verii pentru a-i înlătura din armată pe toţi ofiţerii suspectaţi că ar avea legături cu predicatorul Gulen, fost aliat devenit de trei ani adversarul principal al regimului islamo-conservator de la Ankara. Aceasta i-ar fi determinat pe militarii pro-Gulen să declanşeze revolta, potrivit lui. 

Acest Consiliu Militar Suprem se va desfăşura în timp ce Turcia este din ce în ce mai criticată de europeni pentru intensificarea epurărilor în vaste sectoare ale societăţii. 

Canalele media, dintre care unele au jucat un rol-cheie în eşuarea puciului, plătesc astfel un tribut greu. 

Deşi nicio listă cu cele 131 canale media închise miercuri nu a fost furnizată, postul de televiziune privat CNN-Turk a indicat că este vorba mai ales de presa din provincie, dar şi de unele media cu difuzare naţională. Agenţia de presă Cihan face parte dintre acestea împreună cu televiziunea prokurdă IMC TV şi cotidianul de opoziţie Taraf. 

Miercuri dimineaţă, justiţia anunţase deja emiterea a 47 de noi mandate de arestare care vizau ex-angajaţi ai cotidianului Zaman din cauza presupuselor lor legături cu reţeaua ex-imamului Fethullah Gulen. Printre ei figurează redactori şefi şi editorialişti renumiţi. 

Luni, 42 de jurnalişti fuseseră ţinta unor mandate de reţinere şi unii dintre ei au fost arestaţi. 

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a cerut Uniunii Europene să facă presiuni asupra preşedintelui Erdogan pentru ca acesta să respecte libertatea presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.