Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune UE la Amsterdam pe tema amenințărilor la adresa Europei

UE Uniunea europeana

Ministrii de Interne din statele membre UE discuta luni la Amsterdam despre amenintarile la adresa Europei, de la terorism - în paralel cu crearea unui organism european în lupta împotriva terorismului - si pâna la prabusirea spatiului Schengen din cauza crizei migratiei, relateaza AFP online, potrivit Mediafax.

Aceasta întâlnire informala - care urmeaza sa nu ia vreo decizie - reprezinta o ocazie de marcare a lansarii oficiale a Centrului european contraterorism în cadrul Europol, Biroul european de politie.

Este vorba despre "o structura permanenta, decisa la nivel politic, care înfiinteaza pentru prima data în Europa un centru operational dedicat, care actioneaza pe continent în probleme sensibile legate de terorism", a declarat pentru AFP directorul Europol Rob Wainwright.

Aceasta platforma urmeaza sa raspunda uneia dintre principalele lacune în lupta antiterorista la nivel european - si anume împartasirea insuficienta de informatii între state, care nu au suficienta încredere unele în altele pentru a colabora în domeniul sensibil al informatiilor.

Terorismul face obiectul unei parti a discutiilor la nivel ministerial de luni, care abordeaza dosarul "combatantilor straini" si lupta împotriva traficului de arme.

"Vom exercita o presiune considerabila asupra institutiilor si statelor membre ale Uniunii Europene", a avertizat duminica seara ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve într-o emisiune pe postul France 5.

Este necesar "sa obtinem, în aceasta reuniune, un proiect de calendar", cu obiectivul ca "primele actiuni concrete sa aiba loc la sfârsitul primului trimestru al lui 2016", a adaugat Cazeneuve.

- Schengen

Ministrii de Interne, reuniti pentru prima data sub egida presedintiei olandeze a Consiliului UE, abordeaza tot luni si criza migratiei, care continua sa divizeze Uniunea.

Potrivit unor surse europene, ei ar putea sa discute din nou despre posibilitatea de a prelungi cu pâna la doi ani reintroducerea controalelor la frontierele din interiorul spatiului de libera circulatie Schengen. Perioada maxima este, în mod normal, de sase luni.

Austria - care alaturi de Germania, Suedia sau Danemarca au reintrodus controale la frontiere din cauza afluxuului de migranti - a amenintat sâmbata cu o "excludere provizorie" a Greciei din spatiul Schengen.

"Pseudo-solutii precum excluderea statelor din spatiul Schengen nu duc nicaieri si, mai ales, ele nu reduc fluxul de migranti si divizeaza Europa", a reactionat, în presa, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Aceasta nu este prima data când este proferata o asemenea amenintare, ilustrând exasperarea anumitor state fata de incapacitatea Greciei de a frâna fluxul de migranti care ajung pe teritoriul acesteia din Turcia si se îndreapta apoi catre nordul Europei.

Excluderea unui stat din zna Schengen este imposibila din punct de vedere juridic, a subliniat deja, în decembrie, ministrul luxemburghez al Imigratiei Jean Asselborn, a carui tara detinea la vremea respectiva presedintia semestriala a Consiliului UE.

Ministrii de Interne dezbat, de asemenea, propunerea Comisiei Euroene (CE) de creare a unui corp european de Paza de Coasta si graniceri care sa se ocupe de frontierele externe ale Uniunii.

În ceea ce priveste principiul, ideea CE nu întâmpina pea mare opozitie. Însa, inclusiv unele dintre tarile favorabile considera irealista dorinta CE de a pune acest nou corp sa intervina într-un stat care nu doreste acest lucru.

Dupa reuniunea de luni a ministrilor de Intrne, ministrii Justitiei din cele 28 de tari se reunesc la rândul lor, marti, la Amsterdam, pentru a dezbate pe tema luptei împotriva criminalitatii cibernetice.

Ei vor discuta, de asemenea, despre crearea unei baze de date în vederea împartasirii informatiilor referitoare la antecedente judiciare ale cetatenilor noneuropeni, propusa de CE în cadrul luptei împotriva terorismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.