Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniunea trilaterală a miniştrilor afacerilor externe din Polonia, România şi Turcia

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, astăzi, 25 august 2017, la reuniunea Trilaterală -Polonia-România-Turcia. A avut loc un schimb de opinii substanțial cu privire la agenda de securitate euro-atlantică şi internațională, cu accent asupra priorităților NATO, în perspectiva viitorului Summit.

Ministrul român al afacerilor externe a prezentat în context evoluțiile din zona Mării Negre şi a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor privind consolidarea posturii NATO în regiune, ca parte a eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării aliate pe flancul estic. A evidențiat, totodată, necesitatea ca aceste măsuri să fie însoțite de un sprijin activ pentru partenerii estici – Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

De asemenea, s-a convenit aprofundarea cooperării în acest format, inclusiv prin posibile vizite comune ale celor trei miniștri în state partenere. S-a discutat şi despre utilitatea explorării oportunităților de dezvoltare a colaborării între cele trei ţări în domenii precum industria de apărare.

În urma reuniunii a fost adoptat următorul comunicat de presă comun: “Ne-am întâlnit la Varșovia pentru a avea un schimb de opinii cu privire la provocările şi amenințările de securitate la adresa spațiului euro-atlantic și pentru a discuta despre contribuția noastră la gestionarea acestora.

Mai devreme în cursul zilei de astăzi, ne-am întâlnit cu domnul Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO. Discuţia noastră a dovedit, încă o dată, că – în calitate de aliați – suntem strâns uniți pentru obiectivul comun, care este securitatea indivizibilă a tuturor statelor membre NATO. Am evidențiat rolul crucial al Alianței Nord - Atlantice pentru menținerea păcii şi stabilității în Europa şi în jurul ei. Actualul mediu de securitate impune angajarea deplină a tuturor statelor membre NATO, în spiritul unităţii şi solidarităţii, şi consolidarea, în continuare, a vitalei legături transatlantice, pentru ca NATO să rămână pregătită să combată toate provocările şi ameninţările, indiferent de unde ar proveni acestea.

Am subliniat importanţa specială a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia, din iulie 2016, şi ne-am exprimat determinarea de a continua să acţionăm pentru implementarea lor deplină, conform termenelor stabilite la Summit. În acest context, am evidenţiat importanţa cheie a prezenţei aliate înaintate pe flancul estic, ca parte a efortului general colectiv de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare. NATO trebuie să continue abordarea faţă de Rusia, convenită la Summit-urile din Ţara Galilor şi de la Varşovia. Alianţa a răspuns schimbărilor din mediul de securitate prin întărirea posturii sale de descurajare şi apărare, rămânând în acelaşi timp deschisă pentru dialog politic cu Rusia, pe bază de reciprocitate şi în scopul creşterii transparenţei şi predictibilităţii. Alianţa va continua să monitorizeze manevrele militare de amploare din vecinătatea sa şi implicaţiile lor pentru securitatea regională. Vom continua, de asemenea, să acordăm sprijin activ partenerilor noştri, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, cu accent pe creşterea capacităţilor lor de securitate şi apărare şi pe consolidarea rezilienţei.

Am reiterat, de asemenea, poziţia fermă şi principială că nu vom recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei. Ne-am exprimat preocuparea cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate din Donbas şi am condamnat atacurile aşa numiţilor militanţi separatişti asupra Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE. Aşteptăm respectarea deplină, de către toate părţile, a Acordurilor de la Minsk, a căror implementare reprezintă singura cale viabilă pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina, cu respectarea integrităţii teritoriale a acesteia şi a dreptului internaţional. Urmărim cu preocupare situaţia din Donbas şi Crimeea, precum şi din Abhazia şi Osetia de Sud, reiterăm îndemnul pentru respectarea suveranităţii naţionale a fiecărei ţări şi solicităm Rusiei un rol constructiv.

Am subliniat, de asemenea, gravitatea ameninţărilor provenind din sud. Am reiterat sprijinul pentru decizia NATO de a deveni membru al Coaliţiei Globale anti-ISIL, adoptată la Reuniunea Specială de la Bruxelles din mai 2017. Obiectivul nostru comun trebuie să fie acela de a ne uni eforturile în combaterea terorismului, conform principiilor solidarităţii între membrii NATO şi indivizibilităţii securităţii aliate. Conştienţi de importanţa şi valoarea cooperării regionale în domeniul securităţii, ne-am reiterat angajamentul de a aprofunda în continuare dialogul şi consultările pe această temă, ca o modalitate de a încuraja cooperarea regională şi de a contribui la îndeplinirea obiectivelor şi misiunilor NATO.

Aşteptăm cu interes Summit-ul NATO din 2018, ca o oportunitate de a continua adaptarea Alianţei, inclusiv postura sa militară, pentru a răspunde în mod corespunzător tuturor provocărilor şi ameninţărilor de securitate cu care ne confruntăm.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.