Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revocarea lui Negrițoiu, la calendele grecești. Planul PSD de păstrare în funcție a șefului ASF

misu negritoiu

Președintele ASF,  Mișu Negrițoiu  se  pregătește  să-și facă  bagajele. Cel puțin declarativ. În realitate, același PSD care a votat prin reprezentanții  săi  în comisiile parlamentare, revocarea  șefului ASF, nu se  grăbește acum cu  transpunerea acestei propuneri  în realitate.

Campania  electorală e  aproape, iar  transformarea  lui Mișu Negrițoiu în  țap  ispășitor  pentru  o parte  din problemele  transportatorilor și ale  românilor  de rând  servește   scopului pe termen  scurt:  obținerea de cât mai multe  voturi la alegerile   parlamentare.

Comisiile economice şi pentru buget de la Camera Deputaţilor şi Senat au întocmit un raport în care arată că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, "nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la articolul 9 din OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară", motiv pentru care au hotărât, cu majoritate de voturi, să înainteze plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului propunerea de revocare din funcţie a acestuia.

Teoretic,  săptămâna  viitoare,  birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului ar  trebui  să se  reunească  pentru a lua în discuţie propunerea comisiilor de specialitate cu privire la revocarea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, inclusiv  pentru a  fixa   o zi de plen  a celor două camere reunite în care să se treacă la votarea acestui raport.

Surse parlamentare  convergente  din conducerile celor  două camere legislative,  ne-au asigurat însă că acest lucru nu se va  întâmpla  și  că  povestea  revocării lui Negrițoiu poate   fi deja  uitată, pusă la păstrat, urmând  a  fi exploatată  atât de  PSD,  cât și de PNL în campania  electorală ce va  urma.

"Nimeni nu mai poate  acum  mobiliza parlamentarii să participe  la  un astfel de  vot  de  revocare  tocmai în prag de campanie. Și nici nu există un interes real în această privință. Soarta  lui Negrițoiu va  fi decisă de  partidul care va  face   viitoarea majoritate și nu în actuala  legislatură",  ne-au explicat  sursele citate.

Mai mult, deși  în  comisiile de  spoecialitate au fost inițiatiorii atacului la adresa   șefului ASF, social-democrații  ar prefera ca  după alegeri, Negrițoiu să rămână la  cârma   respectivei instituții și  să deconteze în continuare nemulțumirile populației și transportatorilor  față de  modul  în care se va  gestiona  problema  tarifelor RCA. Deocamdată,  RCA-ul a  fost plafonat  timp de șase luni de zile, dar   după ce va  trece  această perioadă este  așteaptată  o adevărată  explozie  a prețuilor. Cum  mandatul lui Negrițoiu la ASF  va  expira  la  finele lui  martie 2018,  în cazul în care  vor accede la  guvernare, social-democrații l-ar păstra  în funcție  tocmai în acest scop.

Negițoiu  conduce  ASF  de  doi ani  și jumătate,  fiind  în prezent,  corespondentul guvernatorului BNR pe pieţele financiare. Un post la fel de influent având în vedere că ASF are în supraveghere pieţe în valoare de 20 de miliarde de euro (piaţa de capital, asigurările şi pensiile private). BNR supraveghează bănci cu active de 80 de miliarde de euro. În cazul în care  ar  pleca  înainte de finalizarea mandatului, el nu ar  mai beneficia de opt salarii compensatorii, adică peste 100.000 euro.

„Contractul Colectiv de Muncă, pentru perioada 2016-2017, a fost prezentat Consiliului ASF şi aprobat în data de 26.10.2016. Conform noului CCM, compensaţia de 8 salarii lunare de bază brute şi/sau indemnizaţii lunare, prevăzută la art.55, nu se acordă membrilor Consiliului ASF. Noul CCM produce efecte începând cu data înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al  ASF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.