Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă împotriva Inspecției Judiciare: A devenit un instrument de hărțuire

csm

Centrul de Resurse Juridice solicită demisia de urgentă a Inspectorului șef al Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejor.

”Sistemul judiciar românesc se află într-un pericol iminent câtă vreme inspectori ai inspecției judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătorești definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal. Automat, societatea românească se află în pericolul de a nu avea justiție ori de a avea justiție populară, asemenea anilor '50. Acest lucru se simte din ce în ce mai evident”, se spune într-un comunicat de presă al Centrului pentru Resurse Juridice.

”Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curții de Apel București (dl. Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecției Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone și cercetarea sa în libertate.

Trebuie să înțelegem că arestul preventiv nu este o pedeapsă și nu înseamnă vinovăția ori nevinovăția persoanei. Acestea sunt principii fundamentale fără de care justiția și, automat, drepturile și libertățile noastre civile sunt în aer. Justiția nu se poate pleca doleanțelor străzii.

Trebuie să milităm pentru independența judecătorului (asta înseamnă că milităm pentru apărarea drepturilor noastre), chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului. Sentința ori decizia unui judecător se ia ținând cont numai și numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce își dorește populația. Judecătorul este supus numai legii, și asta înseamnă stat de drept.

În ceea ce privește tendința din ultimele luni ale Inspecției judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone, ori pentru că alți magistrați au pronunțat anumite soluții definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justițiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept și trecerea la justiția populară. Pentru acest lucru suntem vinovați cu toții, ong-uri de profil, activiști din zona drepturilor omului, presă și marea masă a magistraturii tăcute.

Inspecția judiciară a devenit un instrument de hărțuire a celor care încă fac MAGISTRATURĂ.

Reamintim Inspecției Judiciare și inexistentului CSM ce scrie la lege / regulament:

Art. 3 (1) Activitatea Inspecției Judiciare se desfășoară în conformitate cu legea.

(2) Verificările efectuate de Inspecția Judiciară se desfășoară cu respectarea principiilor independenței judecătorilor și procurorilor, supunerii lor numai legii, precum și autorității de lucru judecat.

(Regulamentul de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare)”, se spune în documentul semnat de Georgiana Iorgulescu, Director Executiv al Centrul de Resurse Juridice

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.