Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Revoluția fiscală' aruncă în aer 6000 de contracte de muncă. Cine va avea cel mai mult de suferit

paginaderusia.ro
arma nucleara

Opoziţia patronatelor şi a sindicatelor nu a înduplecat Guvernul să renunţe sau să amâne modificările ample din Codul fiscal, care vor schimba complet de la 1 ianuarie 2018 tabloul fiscal şi de muncă în România.

Guvernul a aprobat în pofida opo­ziţiei cvasigenerale, modifi­ca­rea prin ordonanţă de ur­gen­ţă a Codului fiscal prin care con­tribuţiile sociale ale angaja­to­rului sunt trecute în sarcina angaja­tului, impo­zitele la venituri şi contribuţiile sociale totale se reduc, dar şi contribuţia la Pilonul II de pensii, scrie Ziarul Financiar.

Pentru angajatori însă a fost introdus un impozit nou de 2,25% pe fondul de salarii, pentru cazurile în care compania ar intra în insolvenţă (impozit care în prezent este de 0,25%), ceea ce poate fi un motiv ca firmele să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit după transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Astfel 6 milioane de con­trac­te de muncă sunt sub semnul întrebării de la 1 ianuarie 2018.

Şi-a asumat guvernul un risc, adoptând aceste măsuri în pofida opoziţiei generale?

Andreea Pora intră la rupere și denunță aberația propagandei cu statul paralel: 'Absolut toți actorii și răspândacii au fost sau sunt parte a acestuia'

„Un risc şi-a asumat, anume ca o imple­men­ta­re dificilă să-l oblige să revină asupra mă­su­rilor. Cel mai probabil însă este o «fumigenă» - lumea să fie ocupată cu Codul fiscal, iar prin spate să treacă modificarea legilor justiţiei“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Modificările produse în Codul fiscal sunt cele mai de impact de la introducerea cotei uni­ce de impozitare de 16%, în 2005, cu toate că guvernul a încercat să minimalizeze am­ploarea schimbărilor şi a susţinut că toate sunt în bene­fi­ciul şi al angajaţilor şi al angajatorilor, adică toc­mai al principalilor contestarari ai schimbărilor.

Cursul leu / euro s-a depreciat ieri până la peste 4,6 lei pentru un euro, dar bursa a rămas pe plus, în ton cu evoluţia economiilor din regiune.

Modificările promovate ieri de premierul PSD Mihai Tudose elimină prac­tic cota unică de impozitare pentru că, în condiţiile în care impozitul pe venituri este redus la 10% singura plată de 16% rămasă este impozitul pe profit plătit de companiile cu afaceri de peste un milion de euro.

Cel mai mult vor avea de suferit IT-iştii, spun specialiştii din sistem.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.