Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLUȚIONAR! Aplicația care îți permite să despistezi cancerul, cu un simplu selfie

pixabay.com
diverse, media, telefon

O aplicaţie care le permite utilizatorilor să depisteze cancerul pancreatic şi alte afecţiuni printr-un selfie realizat cu ajutorul unui smartphone a fost realizată de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Washington din Statele Unite şi va fi prezentată în curând la o conferinţă internaţională, informează agenţia Xinhua, scrie agerpres.ro

Cu o rată de supravieţuire de 9% în cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, parţial din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente şi nu există metode noninvazive de depistare a tumorii înainte ca aceasta să se răspândească în corp.

Explozie puternică în Turcia. O bombă plasată într-un container de gunoi a rănit mai multe persoane - VIDEO


Aplicaţia BiliScreen utilizează o cameră de smartphone, algoritmi computaţionali şi instrumente de învăţare programată pentru detectarea unor creşteri ale nivelului de bilirubină din sânge în sclera unei persoane. 

Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca şi a altor afecţiuni, este icterul, o coloraţie galbenă a pielii şi albului ochilor cauzată de acumularea de bilirubină în sânge. 

Testul de sânge utilizat în prezent pentru măsurarea valorilor bilirubinei nu este în mod obişnuit administrat adulţilor decât dacă există motive de îngrijorare, precizează sursa citată.

Premierul Mihai Tudose, lovitură GREA pentru Tăriceanu în materie de afaceri


"În cazul cancerului pancreatic, problema este că până ce devii simptomatic este de obicei prea târziu", susţine Alex Mariakakis, student doctorant în cadrul universităţii amintite, într-un comunicat. 

Posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci când nivelurile bilirubinei sunt uşor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltării unui program cu totul nou de depistare a unor afecţiuni la pacienţii cu risc ridicat. 

"Dacă oamenii îşi pot face acest test simplu o dată pe lună - în intimitatea locuinţelor lor - s-ar putea depista boala îndeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viaţa", a adăugat Mariakakis, autorul principal al lucrării, care va prezenta aplicaţia la conferinţa internaţională Ubicomp 2017 organizată de Association for Computing Machinery în Maui, Hawaii, la 13 septembrie. 

Echipa care a conceput BiliScreen, a realizat anterior BiliCam, o aplicaţie pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizată cu pielea copilului. Un studiu publicat recent în jurnalul "Pediatrics" a demonstrat că BiliCam a ajutat la estimarea cu acurateţe a nivelurilor de bilirubină în cazul a 530 de copii. 

În cadrul unui studiu clinic iniţial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri îngrijorătoare confirmate în procent de 89,7%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.