Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLUŢIA judecătorilor are succes în CSM: Nu vor mai fi la mâna procurorilor

csm

Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, joi, Rezoluţia prin care judecătorii cer, printre altele, separarea atribuţiilor Consiliului referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, au precizat surse din CSM pentru Agerpres. Astfel, procurorii din CSM nu vor mai lua decizii cu privire la carierea procurorilor.

"Ia act de rezoluţia adoptată cu prilejul întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale, ce a avut loc la Constanţa în data de 29 mai 2017 şi îşi însuşeşte principiul care se degajă din cuprinsul acesteia referitor la separarea atribuţiilor Consiliului privind cariera judecătorilor, organizarea şi funcţionarea instanţelor, separare care nu afectează statutul de magistrat al procurorului", se arată în decizie, potrivit surselor citate.

Vezi şi: Calcule 'la firul ierbii': Ce şanse ar avea Grindeanu să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură

Solicitarea a fost înaintată de doi membri ai CSM, judecătorii Gabriela Baltag şi Evelina Mirela Oprina. 

În Rezoluţia semnată pe 29 mai, judecătorii solicită public declanşarea, în cel mai scurt timp, de către puterea legislativă, precum şi de către celelalte autorităţi decizionale a tuturor demersurilor în măsură să conducă la recunoaşterea şi asigurarea garanţiilor necesare pentru o justiţie independentă. 

"Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu privire la organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor în sensul ca acestea să aparţină distinct celor două Secţii ale Consiliului, respectiv Secţiei pentru Judecători în privinţa judecătorilor şi instanţelor judecătoreşti şi Secţiei pentru Procurori în privinţa procurorilor şi parchetelor", se arată în Rezoluţie.

Vezi şi: Este anunțat 'cel mai mare SEXGATE din istoria țării'. Implicate nume grele din MAI, MAE și politică

Judecătorii apreciază că recunoaşterea acestei garanţii ar conduce la o consolidare a independenţei judecătorilor, singurii care înfăptuiesc justiţia, acest lucru nefiind pe deplin posibil cât timp cariera le este hotărâtă prin alte mecanisme decât cele proprii puterii judecătoreşti. 

Totodată, în Rezoluţie li se solicită judecătorilor-membri în Consiliului Superior al Magistraturii să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale, având această obligaţie faţă de întregul corp de judecători pe care-l reprezintă, dar şi faţă de societatea românească în favoarea căreia îşi exercită funcţia publică.

Vezi şi: Augustin Zegrean descifrează jocul constituțional: Azi NU mai avem Guvern!

"Întrucât judecătorul are un rol hotărâtor în statul de drept, solicităm tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate în reglementarea statutului judecătorului, precum şi în organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti să dispună măsurile necesare în acest scop, începând cu consolidarea rolului şi atribuţiilor Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii", se menţionează în Rezoluţie. 

Rezoluţia a fost semnată de peste 50 de judecători, reprezentanţi şi conducători ai mai multor instanţe din ţară, în cadrul "Întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale', organizată la Constanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.