Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezistența la medicamentele antimicrobiene se menține la un nivel ridicat în Uniunea Europeană

medicamente

Rezistența la medicamentele antimicrobiene manifestată de bacteriile de la om, animale și din alimente se menține la un nivel ridicat în Uniunea Europeană (UE), a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA) într-un raport dat publicității miercuri, informează AFP. ''RAM (rezistența la antimicrobiene — n.r.) constituie o amenințare serioasă la adresa sănătății publice și a celei animale'', se arată în comunicat. În acest sens, EFSA amintește că bacteriile rezistente sunt răspunzătoare de circa 25.000 de decese în fiecare an în spațiul UE.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis a anunțat pentru vara aceasta un nou plan de acțiune ''în vederea coordonării viitoarelor măsuri destinate reducerii propagării fenomenului'', se menționează în raportul anual. În special nivelul de rezistență a bacteriei Salmonella la mai multe medicamente antimicrobiene este foarte ridicat, atenționează EFSA. Însă, experții notează că rezistența la medicamentele antimicrobiene de mare importanță utilizate pentru tratarea cazurilor grave de infecție cu Salmonella rămâne scăzută. Salmoneloza, boala cauzată de aceste bacterii, ocupă locul al doilea în topul celor mai frecvente cazuri de toxiinfecție alimentară în UE.

''Utilizarea cu prudență a antibioticelor în medicina umană și veterinară este extrem de importantă pentru a face față provocării impuse de rezistența la antimicrobiene. Cu toții avem o responsabilitate pentru a ne asigura că antibioticele continuă să funcționeze'', susține Mike Catchpole, director pentru cercetare în cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Potrivit raportului, țările din nordul și vestul Europei au, în general, niveluri mai scăzute de rezistență la antimicrobiene în comparație cu statele din sudul și estul continentului. Marta Hugas, directorul unității de Pericole Biologice și Contaminare din cadrul EFSA a declarat că ''aceste variații geografice sunt cel mai probabil asociate cu diferențele în ceea ce privește utilizarea antimicrobienelor de-a lungul UE''. Aceasta a oferit ca exemplu țările în care au fost luate măsuri ''pentru reducerea, înlocuirea și reevaluarea folosirii antimicrobienelor la animale au arătat niveluri mai scăzute de rezistență la antimicrobiene și tendințe în scădere''.

În ianuarie, EFSA și Agenția Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency — EMA) au anunțat că este ''crucială'' limitarea utilizării medicamentelor antimicrobiene până la ''minimul necesar pentru tratarea bolilor infecțioase la animale''. Cele două agenții au susțint ''practicile agricole care împiedică introducerea și răspândirea bolilor în exploatațiile agricole'' și cercetarea ''sistemelor agricole alternative'', conform Agerpres. În septembrie, un studiu britanic afirma că bacteriile rezistente ar putea provoca ''până la 10 milioane de decese până în anul 2050, mai multe decât cancerul'', precizează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.