Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RISC uriaș pentru Polonia: Avertismentul venit de la Bruxelles

Polonia

Comisia de la Veneţia - un organ consultativ al Consiliului Europei - a avertizat Varşovia contra riscurilor pentru statul de drept reprezentate de reformele ei ce paralizează Curtea Constituţională, potrivit unui proiect de raport publicat sâmbătă de un ziar polonez, relatează AFP.

În acest text, publicat de cotidianul de centru-stânga Gazeta Wyborcza, Comisia descrie Polonia ca fiind într-o situaţie de "criză constituţională". Ea subliniază că "atât timp cât Curtea Constituţională nu îşi poate continua activitatea în mod eficient, nu numai statul de drept, dar şi democraţia şi drepturile omului sunt în pericol".

Citește și: Daciana Sarbu, nevasta lui Ponta, dezvaluiri despre barbatul cu care a facut dragoste prima data!

Purtătorul de cuvânt al guvernului Rafal Bochenek a confirmat sâmbătă primirea acestui document, insistând în acelaşi timp că "nu a fost încă pregătită o decizie finală" de către Comisia de la Veneţia.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Europei a declarat sâmbătă pentru France Presse că versiunea finală a raportului va fi adoptată pe 11 sau 12 martie.

Citește și: Lucrul pe care femeile nu-l acceptă niciodată la un bărbat când e vorba despre sex

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a venit la Varşovia la începutul lunii februarie, pentru a investiga la solicitarea guvernului polonez asupra reformei sale controversate a Tribunalului constituţional.

În proiectul său de raport publicat sâmbătă, Comisia "cere tuturor organelor de stat să respecte pe deplin şi să pună în aplicare verdictele" Curţii Constituţionale. Ea invită parlamentul "să revoce rezoluţiile adoptate pe baza dispoziţiilor declarate neconstituţionale" de către această curte.

Citește și: Anunț CRUCIAL de la Guvern pentru toți șoferii: Ce se va schimba în perioada următoare

Guvernul polonez a spus întotdeauna că "studiază" concluziile Comisiei de la Veneţia, dar fără să declare că le va pune în aplicare.

Îngrijorările provocate în Europa de măsurile adoptate de parlamentul dominat de partidul conservator la putere Lege şi Justiţie (PIS) în legătură cu Curtea Constituţională, dar şi mass-media publice şi serviciul public au condus la rândul ei UE să deschidă o procedură de verificare a statului de drept în Polonia, informează agerpres.ro

Citește și: La fiecare oră, România pierde 3 hectare de pădure

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.