Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rise Project, o nouă anchetă cu direcție către Liviu Dragnea: Directiva uitată în sertare

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea iccj

Jurnaliștii de la Rise Project publică o nouă anchetă cu bătaie către Liviu Dragnea, liderul PSD. După ce au scris că Dragnea ar conduce TelDrum cu acțiuni la purtător, acum cei de la Rise Project arată că România amână momentul intrării în vigoare a unei Directive europene care interzice acțiunile la purtător și obligă firmele să-și declare acționarul real.

Citește și: UDMR, lăsat cu buza umflată. Mișcarea lui Dragnea. Cum s-a rescris majoritatea în Parlament

Rise Project, care a publicat mai multe materiale despre mecanismele de afaceri cu acţiuni la purtător, observă în noua sa anchetă trei lucruri: "Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) este instituția care reglementează acest sector în România"; "Oficiul a publicat primul draft al legii abia în luna mai, anul acesta"; legea "trebuia să fie publicată în Monitorul Oficial până pe 26 iunie". Realitatea, însă, este aceea că termenul a fost deja depăşit cu trei luni, informează Digi24, care citează Rise Project.

Potrivit Rise Project, "legea, care ar include și transparentizarea societăților cu acțiuni la purtător, trebuia să fie deja aprobată de Parlament, însă proiectul este și acum în lucru la ONPCSB. Oficiul a derulat două runde de consultări cu instituțiile care se ocupă de combaterea și investigarea spălării banilor – Ministerul Justiției, DIICOT și Parchetul General. Cele trei instituții nu au răspuns solicitărilor RISE pe marginea acestui subiect".

Articolul Rise Project mai relevă că în prima sa versiune, actul normativ prevede înființarea registrelor cu beneficiari reali pentru un spectru larg: firme, asociații sau fundații. "Altfel spus, o companie cu acțiuni la purtător, cum este cazul Tel Drum sau al Elcomex ,va fi obligată să declare la Oficiul Național al Registrului Comerțului cine este proprietarul real. Experții consultați de RISE Project susțin că, fără sancțiuni clare, nici această prevedere nu va fi eficientă", mai notează Rise Project.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.