Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Fico: Criteriile UE au fost ignorate când s-a luat decizia privind găzduirea EMA

SME.sk
Robert Fico

Criteriile pentru transferul sediului instituţiilor Uniunii Europene din Marea Britanie au fost încălcate, a acuzat miercuri premierul slovac Robert Fico, în reacţie la eşecul candidaturii ţării sale pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) după ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, transmite agenţia slovacă de presă TASR. Oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, după trei runde de vot, pentru a găzdui sediul EMA, care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Bratislava, considerată la un moment dat favorită, a fost eliminată din prima rundă de vot, conform Agerpres.

Robert Fico a calificat faptul că EMA va fi găzduită de Amsterdam şi nu de unul din noile state membre ale Uniunii drept un exemplu recent de încălcare a criteriilor stabilite de UE. "Au fost stabilite criterii clare privind relocarea agenţiilor din Marea Britanie pe continentul european. Aceste criterii au fost ignorate complet, iar jucătorii mari au făcut ce-au vrut cu cei mici", a afirmat premierul slovac într-un discurs rostit la o conferinţă pe teme energetice. "Astăzi este absolut clar că vor mai fi chestiuni care vor diviza UE. Regret foarte mult acest lucru şi trebuie să discutăm aceste probleme în UE într-un mod cât de poate de deschis", a mai spus Fico.

La rândul său, vicepremierul şi ministrul de interne Robert Kalinak a declarat miercuri, după şedinţa de guvern, că acest vot reflectă "o atitudine foarte ciudată" şi că Bratislava nu este deloc mulţumită de acest rezultat, amintind că "există un proverb rusesc care spune 'am vrut să facem lucrurile cât mai bine, dar a ieşit ca de obicei' ". El a respins însă ideea că a fost vorba de o pedeapsă pentru atitudinea Slovaciei legat de criza migraţiei, menţionând că şi oraşe ca Barcelona şi Milano au depus eforturi intense pentru a găzdui EMA, dar în cele din urmă "a câştigat un candidat care nu s-a făcut auzit deloc şi care nici măcar nu a construit o clădire".

În ce-l priveşte, secretarul de stat pentru afaceri externe şi europene, Lukas Parizek, a subliniat că, deşi este "păcat" că nu a câştigat, candidatura Slovaciei a fost "evaluată ca bună în procesul pregătitor, când au fost prezentate proiectele". "Restul e despre politică şi acorduri între ţări, iar aici am eşuat. Aşa că, să sperăm că vom reuşi cu altă ocazie", a conchis secretarul de stat, respingând afirmaţiile că Europa continuă să fie divizată între "est" şi "vest".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.