Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Român câștigător de Nobel: În 1978 eram peste nivelul germanilor

hell

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat vineri, la Palatul Cotroceni, pe fizicianul Ştefan Walter Hell originar din Arad si castigator al Premiului Nobel pentru chimie în 2014.

Hell a povestit la Cotroceni ca a plecat din Romania in 1978, la varsta de 15 ani si cand a ajuns in Germania "pregatirea mea era foarte buna, la nivelul elevilor germani mai mari cu un an".

Acesta a mai spus ca nu este o coincidenta faptul ca si Herta Muller, nascuta si crescuta in Timis, a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 2009, explicatia fiind "climatul intelectual si cultural" din Romania acelor vremuri.

Hell s-a declarat emoționat de faptul ca este decorat de tara in care s-a nascut si de catre Presedintele acesteia. "Romania e tara in care am facut primii pasi in viata, tara unde mi-am petrecut copilaria si am primit educatia de baza", a spus fizicianul.

Stefan Walter Hell este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014 „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”. Stefan Hell provine dintr-o familie de șvabi bănățeni. Mama sa a fost învățătoare, iar tatăl inginer. A copilărit la Sântana, în județul Arad, unde a urmat școala elementară între anii 1969 și 1977. În anul 1977 a fost admis la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, ale cărui cursuri le-a urmat până în 1978, când a emigrat cu familia în Republica Federală Germania.

Hell a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce 'în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră academică, devenind un reper al cercetării din domeniul nanoscopiei optice, pentru colaborarea strânsă avută cu specialiştii români şi pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.