Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romanciera franceză Anne Golon, autoarea seriei 'Angelique', a murit

lumanare doliu

Romanciera franceză Anne Golon, autoarea seriei "Angelique", a murit vineri, la vârsta de 95 de ani, la Versailles, a anunţat duminică fiica sa Nadine Goloubinoff, relatează AFP, conform agerpres.ro

Saga tradusă în circa 30 de limbi a devenit un clasic al literaturii populare şi un roman de referinţă privind secolul al XVII-lea, fiind una dintre cele mai frumoase reuşite editoriale din toate timpurile, cu o sută de milioane de cititori în lume, din Japonia şi până în Rusia. 

Născută la 17 decembrie 1921, Anne Golon a murit din cauza unei peritonite, a precizat fiica ei. Scriitoarea a fost până atunci destul de activă, participând la o sesiune de autografe în aprilie şi acordând ultimul ei interviu în luna mai, a indicat Nadine Goloubinoff. 

Romanciera a creat personajul "Angelique, marchiza îngerilor" împreună cu soţul ei Serge, care a murit în 1972. Treisprezece cărţi au fost publicate între 1957 şi 1985. 

Cinci filme "Angelique" au fost turnate pentru cinema între 1964 şi 1968 de Bernard Borderie. Rolul Angelique a fost jucat de Michele Mercier, iar cel al contelui Joffrey de Peyrac de Robert Hossein. Ultimul film "Angelique" pentru marele ecran a fost lansat în 2013. 

Anne Golon considera totuşi că cinematograful şi unele traduceri au denaturat şi au transformat personajul Angelique într-unul naiv, deşi ea îşi percepea eroina ca pe o luptătoare îndrăgostită de libertate. 

În 2009, scriitoarea a publicat o variantă definitivă a acestei saga. 

În anii '90, Anne Golon a intrat în conflict cu editura Hachette care, susţinea ea, îi plătea, prin intermediul filialelor sale, sume care nu aveau legătură cu vânzările reale. Ea va reuşi să-şi recupereze drepturile cerute în 2006. 

Fiică a unui ofiţer de marină, Simone Changeux, pe numele ei adevărat, s-a născut la Toulon. Foarte tânără, ea scrie şi este pasionată de istorie, publicând mai multe romane în anii 40. După război, ea a creat o revistă intitulată France-Magazine. 

În 1947, în timp ce realiza un reportaj, ea s-a întâlnit în Congo cu Vsevolod Sergeivich Goloubinoff, un geolog strălucitor, împreună cu care va avea patru copii. 

În Franţa, ei au luat decizia de a scrie un roman popular, "Angelique". Simone urma să se ocupe de scris, iar Serge de documentare. Golon urma să fie numele lor de autori. 

Prima carte a apărut, în mod ciudat, mai întâi în Germania în 1956, apoi în Franţa în 1957 şi în SUA în 1958. Succesul a fost imediat. Între timp, "Angelique" a fost adaptată în comedie muzicală, operă sau chiar manga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.