Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Români implicați într-un SCANDAL de scurgeri de informații ULTRASECRETE din Suedia

news.sky.com
hacker

Informaticieni români ar fi implicaţi în centrul unui scandal de proporţii privind scurgeri de informaţii ultrasecrete din Suedia. Premierul suedez Stefan Lofven a anunţat luni începerea unei anchete privind o scurgere de date - "un dezastru" care "a expus Suedia şi cetăţenii suedezi la riscuri", transmit Reuters şi France Presse, potrivit AGERPRES.

Breşa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identităţii unor agenţi secreţi, a fost creată prin decizia agenţiei naţionale de transport de a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015. Contractul a fost încheiat rapid, ocolindu-se anumite legi şi proceduri interne, a recunoscut noul director al agenţiei, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din România şi Cehia care nu erau autorizaţi din punct de vedere al securităţii.

Citeşte şi: Procurorii DNA Ploieşti, sub LUPA Inspecţiei Judiciare. Ce vizează verificările

Deşi nu este nouă, problema a fost semnalată abia recent de presa suedeză. Sâmbătă, forţele armate au arătat că ar putea să fost compromisă şi securitatea unor informaţii despre personalul şi vehiculele militare, despre planurile de apărare şi de urgenţă. Poliţia secretă a afirmat că situaţia este gravă, dar poate fi gestionată.

Luni, prim-ministrul Lofven a declarat că un colaborator l-a informat despre scurgerea de date abia în ianuarie, deşi ministrul apărării, Peter Hultqvist, şi ministrul de interne, Anders Ygeman, ştiau încă din 2016, iar ministrul justiţiei, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Agenţia suedeză de transport a informat că nu deţine un registru al vehiculelor militare şi că nu există indicii că datele la care au avut acces persoane neautorizate ar fi fost folosite în mod abuziv. Fosta directoare a agenţiei de transport, Maria Agren a demisionat în ianuarie, fără a explica motivele. Ulterior, ea a recunoscut că au fost încălcate reguli privind procesarea datelor şi a acceptat să plătească o amendă de 70.000 de coroane (aproximativ 7300 de euro).

IBM Suedia a refuzat să comenteze, afirmând că nu discută niciodată public problemele clienţilor.

Opoziţia a anunţat că ar putea cere o moţiune împotriva a trei miniştri.

Citeşte şi: Întâlnire de GRAD ZERO la Palatul Victoria între premierul Tudose şi CSM - PRESĂ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.