Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a împrumutat de la bănci 4,86 miliarde de lei în august, cu 10% mai mult decât estimase

agenda.ro
bani

Împrumuturile contractate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de la bănci în luna august au însumat 4,864 miliarde de lei, cu 429 de milioane de lei (9,67%) peste suma planificată inițial.

Ministerul a planificat, pentru august, împrumuturi de 4,435 miliarde de lei de la băncile comerciale, din care 4 miliarde de lei prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat și 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Însă în cazul a trei licitații de obligațiuni, Ministerul a atras sume mai mari decât cele planificate inițial.

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

Totodată, în cazul tuturor licitațiilor principale, băncile au subscris sume cel puțin duble față de cererea statului.

Potrivit Ministerului, sumele împrumutate sunt destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 50% de pe piața internă și 50% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei și euro, în sumă de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate în lei și șapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro.

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe într-un volum de 4,5 miliarde de euro, în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligațiuni emise pe piețele externe cu scadența în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum și de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.

Astfel, finanțarea din surse externe se va realiza prin programul MTN, prin emiterea de euroobligațiuni în valoare de circa 3 miliarde de euro și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituțiile financiare internaționale, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48 — 50 de miliarde de lei, din care 14 — 15 miliarde de lei certificate de trezorerie și 34 — 35 miliarde de lei obligațiuni benchmark.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.