Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a pierdut un proces important. Miză de peste 1 miliard de euro. Cât trebuie să plătim

enel

România, prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie, a pierdut procesul cu ENEL de la Curtea de Arbitraj de la Paris. Statul român se judeca, la Curtea de Arbitraj de la Paris, cu ENEL, pentru a recupera prejudiciile produse în urma privatizării Electrica Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro. Și nu doar că a pierdut și nu a obținut niciun euro din miliardul cerut, dar statul român a fost obligat în instanță să plătească și cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro.

Vezi și: Turcia transmite un mesaj prost pentru NATO: 'Viitorul nostru e cu Rusia'

Mai exact, a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Situația este destul de complicată pentru România pentru că totul s-a întâmplat în aceeași zi în care Grupul kazah KazMunayGas a început procedurile judiciare împotriva României, ca urmare a sechestrului pus de procurori pe activele rafinăriei Petromidia, scrie Financial Times.

"Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris a decis in favoarea Enel in dosarul de arbitraj sustinut de SAPE, legat de presupuse incalcari ale contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud.

Enel considera ca rezultatul arbitrajului pune capat unei serii de opinii si speculatii ce au fost initiate de raportul Curtii de Conturi din 2012. Decizia demonstreaza ca Enel si-a indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investitiile realizate in companiile ce au rezultat ¬ Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia.

Arbitrajul a fost declansat in 2013 de catre Electrica (ulterior inlocuita de SAPE), ca urmare a unui raport facut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica si peste 900 milioane de euro au fost solicitati de partea romana drept despagubiri. Curtea de la Paris a respins toate acuzatiile impotriva Enel", se arata într-un comunicat al ENEL.

În procesul pierdut de statul român disputa avea legătură cu contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud.

Potrivit zf.ro, statul a cerut pentru neplata penalităţilor şi nerespectarea prevederilor contractului de privatizare 834 de milioane de euro la care se adaugă alte 378 de milioane de lei, sumă care reprezintă despăgubiri costând în dividendele aferente anilor 2007 şi 2008, precum şi a dobânzilor aferente acestora.

În total, statul le cerea italienilor aproape 920 de milioane de euro. Italienii nu au plătit atât nici pentru cele trei companii de distribuţie şi furnizare a energie (Banat, Dobrogea, Muntenia Sud) cumpărate de la stat.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Au turnat smoală peste 4 cățeluși: I-au lipit de asfalt, la Iași

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.