Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, șantajată în continuare de Ungaria: Mesaj pentru premierul Tudose

peter szijjarto

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a salutat luni "abordarea şi măsurile" luate de premierul român Mihai Tudose în legătură cu situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, menţionând însă că problema nu este rezolvată, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare a calificat drept pozitive abordarea şi măsurile luate de şeful guvernului României, dar a adăugat că tot ce s-a obţinut astfel a fost ca elevii maghiari de la liceul care a fost închis să frecventeze o altă şcoală maghiară. "Clar, problema nu se încheie aici", a spus ministrul ungar de externe, precizând că, până când chestiunea va fi reglementată, Ungaria va refuza să susţină candidatura României la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

Citește și: PSD, la mâna UDMR: Liviu Dragnea, șantajat în Parlament, pentru menținerea puterii

Peter Szijjarto a făcut aceste remarci în cadrul unei conferinţe de presă în care a anunţat că guvernul de la Budapesta va face apel la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la ONU şi la comisarul Uniunii Europene pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere pentru a lua măsuri în privinţa legii ucrainene a educaţiei, care restrânge drepturile minorităţilor la învăţământ în limba maternă. El a subliniat că este de datoria Ungariei să-i protejeze pe toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc în ţară sau în străinătate. 

Potrivit ministrului ungar de externe, noua lege a învăţământului din Ucraina pune în pericol funcţionarea unui număr semnificativ de şcoli maghiare din regiunea Transcarpatia (vestul Ucrainei) şi încalcă angajamentele internaţionale ale Kievului. Szijjarto a punctat că Budapesta este pregătită să facă apel la toate forurile internaţionale pentru a bloca punerea în aplicare a acestei legi "revoltătoare", care "face practic imposibil învăţământul în limbile minorităţilor începând din clasa a V-a". Ungaria nu va mai susţine nicio iniţiativă ucraineană sau cauze importante pentru această ţară în cadrul organizaţiilor internaţionale, a mai spus şeful diplomaţiei ungare. 

Marţea trecută, Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat o nouă lege a educaţiei ce introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Petro Poroşenko.

Vezi și: SURSE - Bătălie între polii de putere din PSD din cauza noului ministru al Apărării

Joia trecută, la Tallinn (Estonia), unde a participat la o reuniune informală a miniştrilor de externe din statele UE, Peter Szijjarto a acuzat Ucraina că 'a înjunghiat Ungaria pe la spate' prin adoptarea unei legi a educaţiei care 'încalcă sever' drepturile minorităţii ungare. 

Vineri, MAE de la Budapesta a anunţat că Ungaria nu va sprijini aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, precizând că motivul pentru care Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. 

În cazul Croaţiei, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiţie a societăţii ungare MOL în această ţară. Autorităţile croate l-au acţionat în judecată pe directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat fostului premier croat Ivo Sanader o mită în valoare de 10 milioane de euro pentru ca MOL să poată cumpăra acţiuni ale societăţii petroliere croate INA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.