Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romania ar putea plati 80 de milioane de euro pe an DETINUTILOR

pruna-raluca-stiripesurse.ro

Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat marti, la Comisia pentru abuzuri din Camera Deputatilor ca Romania este in pericol sa plateasca aproape 80 de milioane de euro pe an detinutilor, daca CEDO va da o decizie pilot prin care sa sanctioneze conditiile din penitenciare care incalca drepturile tuturor detinutilor.

"Situatia in penitenciare este una grava, chiar foarte grava. In urma cu cativa ani, cu exceptia a trei penitenciare, am vizitat toate penitenciarile, 12 ani mai tarziu speram sa fie mai bine. Nu este", a spus Pruna.

Ea a precizat  ca au fost nenumarate plangeri la CEDO si numarul lor este in crestere, la fel si daunele pe care trebuie sa le plateasca Romania.

"Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane luarea unei decizii pilot - ar fi un cost foarte mare pentru Romania. Exista un precedent in Italia, nu am fi primii. Italia a fost nevoita sa plateasca 8 euro pe zi pentru fiecare detinut, pe toata perioada de detentie. Aproximativ 78 de milioane de euro pe an celor detinuti.

In Romania ar putea fi 4 euro pe zi la 28.000 de persoane, dupa estimarile noastre ar fi 80 de milioane de euro pe an pentru neconformitatea conditiilor din penitenciar.

Am scris acest memorandum si cerem ingaduinta CEDO sa nu se pronunte inca. Ne-am angajat in 8 saptamani sa trimitem un calendar cu masuri angajante pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare", a spus Raluca Pruna.

Printre masuri s-ar afla construirea de noi penitenciare si repararea infrastructurii existente, dar acest lucru poate fi realizat pe termen lung. Ar dura ani buni sa se realizeze noi penitenciare "si daca am avea azi un miliard de euro", a spus ministrul.

"Ne trebuie 9 penitenciare. E o masura pe termen lung. Guvernul in iulie 2015 s-a obligat sa construiasca 2 penitenciare", a spus Raluca Pruna.

Ministrul a precizat ca pe termen scurt pot fi rezolvate alte probleme, de ordin administrativ si managerial, la nivelul fiecrui penitenciar.

"E nevoie de identificarea unor solutii ca persoanele condamnate sa poata munci si sa primeasca un beneficiu si sa contribuie la o mai buna stare mentala a acestora. Acele persoane trebuie recuperate de socitate, nu pierdute pentru totdeauna. (...)

Trebuie sa ne gandim ca functia de detentie este de reeducare. Numeroase persoane aflate in condamnare ne-au spus - 'credeti ca ne putem reeduca, suntem inchisi 23 de ore', a mai spus ministrul.

Aceasta a precizat ca doreste dezvoltarea sistemului de probatiune, prin care consilierii de probatiune stabilesc o relatie directa cu cei condamnati si contribui decisiv la reeducarea si integrarea acestora.

Mai mult decat atat, si din punct de vedere legislativ situatia nu este deloc buna, iar Raluca Pruna considera ca Romania este norocoasa ca nu a fost data in judecata si pe acest aspect, mai ales ca regulamentul pentru aplicarea legii privind conditiile de arest, nu este inca adoptat.

Pruna a mai recunoscut ca o problema majora o reprezinta si magazinele din penitenciare unde preturile sunt uriase, si ca acest lucru ar trebui reglementat si el.

"Exista un potential de coruptie nesfarsit (n.r. la magazinele din penitenciar). E rusinos ca se face profit pe seama unor persoane condamnate care nu muncesc si nu au bani sa isi ia un sapun care e de trei ori mai scump decat in oras", a mai spus Pruna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.